История за лека нощ

18 февруари 2011 г.

Прокуратурата роди недоносче

Прокуратурата роди поредното недоносче. Без малко Трактора щеше да изкара горе-долу толкова в ареста, колкото трае една бременност. Магистратите обаче се напънаха и го пуснаха на осмия месец. Дали е виновен или не, след като за такъв период не се появиха сериозни доказателства, че Октопод има, ще приемем, че няма.
Когато учените опитват да изръсят хазната, за да направят ново откритие, да речем, че извънземните са сред нас, започват да тропат по масата и да се надпреварват един през друг да ни убеждават: Сигурни сме! Така и отначало Цветанов & Сие тикнаха показалец срещу Трактора и от канал на канал ни обясняваха, че категорични доказателства още няма, но Той е Сигурен, че ще бъдат събрани. Само за една подобна фигура, която вижда и знае всичко съм чел в Библията, но никой не я е виждал. А освен за Гуантанамо и в историческите текстове за Инквизицията, другаде не съм чел за варианта, първо да ти кажат, че си виновен и после да се чудят как да го доказват.
Ми то аз колкото и да съм сигурен, че Иванчо ми сви колелото, като отида в полицията, ще ме питат „ти видя ли го”. И като кажа, че не съм, ама от Марийка знам, че Иванчо обича да кара колело, вече ще ме изгонят. А ако образуват производство ще проверят и Иванчо, и Петърчо, и другите комшии. Докато някой не каже „видях” или някой сам не си признае, никого няма да държат зад решетките.
И в случая с тази загадъчна фигура на прехода, след осем месеца Съдът се сети и написа в мотивите за освобождаване на бившата барета, че продължителното задържане в ареста противоречи на принципа за невиновност до доказване на противното. И още, че арестът съдържа в себе си степен на репресия. Иначе в борбата с мафията висшите полицаи и прокурори може един по един да ни подкарат към ареста. Може и примери от древността да почерпят. Имало преди 800 години из Скандинавския полуостров един закон – ако си богаташ и нарочиш някой бедняк за крадец, събирал се тинг (областен съд) и карали злощастният човечец да измине определено разстояние с нажежени до червено железа в ръцете. Ако успеел, значи Бог му е свидетел, че е невинен. Мехурите по ръцете обаче се пукали, успели нямало и тингът продължавал да върти делата на конвейер докато по бесилките не останело място. 800 години по-късно на един по-югоизточен полуостров нравите остават тъмни балкански. Ако те нарочат за нагъл, факир, терорист, мутра, апаш, лапач или Недай си Боже за медуза, те прибират. В ареста може да те пообработят, че после и за убийствата в Катин да си признаеш. Засега е останал морал сред магистратите, та поседиш някой месец в ареста и те пуснат. За справка в 22 Знакови акции 116 „бандити” бяха прибрани, а арестантските нарове днес търкат малко над 40.
Процентът на останалите в ареста е толкова малък, че някак не се връзва всички съдебни състави да са корумпирани или хората в тоги толкова да са милозливи, че който го заболи стомах да го пускат. Като се замисли човек май някой не си е свършил правилно работата. Все излизат заради липса на доказателства. Еми да, понеже ченгетата за заети да вдигат олелия крещайки „Лягай на земята, ръце на тила” пред камерите, за да излязат във вечерните новини, вместо преди това да са събрали солидни доказателства.
Хубаво е, че в България смъртно наказание няма. Иначе колко ли хора щяха да си заминат бадева.
По-паметливите ще кажат, „а беше времето, когато Алексей беше арестуван и Цветанов обясняваше пред камерите, че „Октопод” е една добра операция, и тя дава начало на борбата с организираната престъпност, корупцията и срастването на мафията с държавния апарат”. „Повече от десет години не е имало политическа воля да се разработва бившата барета и съветник на председателя на ДАНС”, заяви още вътрешният министър.
Чували сме, че Октопод има и то не един, ама начинът, по който се опитват да го уловят започва да навежда на мисълта, че май и сега няма воля за борба и като видяха, че на българинът му харесват нискобюджетните сериали с криминален елемент решиха така да си вдигат рейтинга.

Автор: Владимир Клисуров
Публикуване: