История за лека нощ

17 февруари 2011 г.

Лихвоточките замазани с компенсаторки


Компенсаторни записи вместо пари кеш да получат притежателите на лихвоточки за жилищно обезщетяване е предложил финансовият министър Симеон Дянков. Това съобщи пред НОВИНИТЕ ДНЕС депутатът от ГЕРБ и член на Бюджетната и Икономическите комисии Валентин Николов.

Възможности

„Обсъдихме такова решение на проблема с лихвоточките, за да не се пипа фискът”, обясни Николов. С компенсаторките ще се приватизират части от дружества, в които е запазено държавно участие.
Впоследствие тези дружества ще бъдат листвани на борсата, като идеята е по този начин ще се раздвижи и фондовият пазар и хората да получат компенсации. С компенсаторките ще могат да се купуват и терени от Държавния поземления фонд.
Комисията по бюджет и финанси трябваше да обсъди въпроса днес, но заседанието е отложено за след Нова година. На 31 декември обаче изтича срокът за доказване на притежание на жилищно-спестовни влогове и прехвърлянето на лихвоточки на правоимащи. Депутатите коментираха, че решение трябва да има, тъй като Конституционният съд постанови, че членовете от Закона, които ограничават само хора с имущество до 60 000 лева да бъдат компенсирани, са проява на дискриминация.

Права

Предложените до момента промени в Закона за уреждане правата на гражданите с многогодишни жилищно-спестовни влогове са всички хора да бъдат правоимащи, лихвоточките да бъдат прехвърляни свободно и изплащането да бъде разсрочено в годините. 500 млн лева са необходими, ако бъде платено на правоимащите 180 000 души, обясни един от вносителите на промените и член на Комисията по бюджет и финанси Дарин Матов. В кулоарите е обсъждана идеята, ако парите се плащат кеш това да бъде разсрочено до 2019 година. „Ако обаче се дадат компенсаторки, тогава трябва да отпадне изискването лихвоточките да бъдат прехвърляни само по съребрена линия, тъй като огромна част от хората нямат идея как да играят на борсата”, допълни Матов.