История за лека нощ

17 февруари 2011 г.

Мафията съсипва rent-a-car фирмите


Автомобилна мафия унищожава бизнеса на rent a car фирмите у нас. Стотици коли, отдадени под наем, се крадат непрекъснато, след което се изнасят в Хърватско и Сърбия. При последния случай е „ударена" пловдивска фирма, от която са отмъкнати три автомобила. Наглият крадец дори се легитимира с истинската си лична карта.
„Почти няма българска фирма, която да не е станала жертва на автомобилната мафия", обясни пред DeltaNews Иван Маринов, председател на Националната асоциация на фирмите за автомобили под наем.
Аритметика
Според Маринов регулярност на кражбите няма - 3-4 месеца затишие, след което сигналите за изчезнали возила следват един след друг. „Средно може да се каже, че ежегодно всяка една rent-a-car фирма остава без един, два автомобила. Както знаете колите не могат да са по-стари от 5 години, т.е. те са чисто нови и цените им са високи", обяснява Маринов. Според него крадецът получава от 2 000 до 3 000 евро за посегателството. За скъп автомобил мизата е € 5000. При осреднена цена от около 15 000 евро на кола, загубата на rent-a-car фирмите възлиза на над 4 милиона евро годишно.
„Сметнете и тези 2 - 3000 евро, които ги взима крадецът, това си е изключително сериозен приход за групите занимаващи се с тази дейност", казва Иван Маринов.
Схемата
Схемата на действие е проста. Крадецът наема автомобил. „Само в България на наемателя се дават документите на колата, все едно когато даваш апартамент под наем да даваш и нотариалния акт. Това го няма никъде по света, във всички страни това е уредено и законът позволява да се дават специални документи", казва Маринов. След това автомобилът преминава границата абсолютно легално. Каналите са няколко, но водят най-често към Хърватско и Сърбия. Когато после случаят бъде поет от полицията и се направи запитване до Интерпол, оттам отговарят, че не могат да направят нищо, тъй като автомобилът не се води откраднат, а обсебен. Маринов разказва и няколко трагикомични случая.
Преди няколко години е спипан сериен крадец на коли от rent-a-car. Съдът обаче замотава делото 4 години и накрая крадецът е пуснат. Прокурорка от Пазарджик пък заявява: „Намерете ми човека, трябва да го разпитам и ще видим". На няколко пъти пък се случвало в ощетената фирма да се обади човек и да им се присмива.
„Проблемът си е на самите фирми, тъй като не се спазват разпоредбите на Националната асоциация на фирмите за автомобили под наем. На всеки клиент трябва да се проверяват кредитните карти, осигуровки, всичко. Много фирми занижават и рентата. За среден клас автомобил нормата е € 1000 евро депозит и € 300 рента. Това би намалило до минимум печалбата на крадеца, но много фирми в търсене на клиенти намаляват мизата", разказва Иван Маринов.
Издирван рецидивист
Информационният сайт plovdiv-online.com съобщава за последния случай, който е стигнал до задънена улица. На 1 ноември, събота, Стефан Атанасов влиза в офиса на фирма(не съобщаваме името й от етични съображения) и наема с договор за 24 часа една от колите - бус „Форд Транзит". Представя се за шеф на строителна бригада. След това идва с двама "колеги" и наемат още два автомобила - „Форд Ескорт" и „Опел Астра". И трите договора са на името на Атанасов, чиято лична карта е преснимана. За сигурност шефът на компанията Красимир Йорданов прозвънява дадените му телефони и те звънят в джобовете на Атанасов и на един от шофьорите с него.
Оттогава до ден днешен няма и помен нито от Атанасов, нито от колите. Шефът на компанията Красимир Йорданов подава сигнал в полицията, но оттам казват, че колите не ги интересуват, защото не са откраднати, а присвоени. За да се броят за присвоени обаче, трябва да се произнесе прокурор. Дотогава те всъщност са доброволно дадени под наем, чийто срок е просрочен, но това не е работа на полицията. Полицията се занимава само с лицето и то при положение, че е криминално проявен, т.е. обект на разследване. Такъв се оказва Атанасов, при това с 16 дела, свързани с отнемане на превозни средства. По информация на DeltaNews той работи с хървати и е много вероятно автомобилите вече да са преминали западната ни граница.
Връзки с полицията
Rent-a-car фирмата е пред фалит, тъй като в парка й са останали само още три коли. От друга страна и застраховката не може да бъде взета, тъй като колата не се води за открадната.„Ако случайно Атанасов бъде открит, знам какво ще се случи. Ще каже, че е задържал колите повече време и ще доплати. Никога няма да влезе в затвора", каза пред DeltaNews Красимир Йорданов. Той добави, че от полицията му обяснили, че тези хора се занимават само с този бизнес. Йорданов е имал подобен случай и миналата година, но с една отнета кола. Тогава обаче инцидентът бил с пишман-апаш и той заспал в колата в Бургас. Йорданов пътувал до там с полицаите, той за да си прибере колата, а те - човека.
„От колеги знам, че единственият шанс да се спасиш е да имаш приятел-ченге, който да проверява хората", обяснява Красимир Йорданов. От полицията му обяснили, че може да им звъни, но само през делнични дни. Мошениците обаче действали през уикенда - случаят бил именно такъв - 1 ноември беше събота.
Проблемът у нас е в липсата на закон. Надеждата ни е най-сетне Министерство на транспорта да уреди този проблем и да внесе законопроект. Това не може да продължава така и целта на асоциацията ни е да постигнем пробив именно в тази насока , казва председателят на Националната асоциация на фирмите вносители за автомобили под наем Иван Маринов.

Автор: Владимир Клисуров
Публикувано: 8 декември 2008г., Deltanews.bg

1 коментара:

  • Анонимен says:
    22 март, 2015

    Внимавайте много с TopRent-a-car Bulgaria, aко попаднете на тях.

    Относно TopRent-a-car Bulgaria / измамниците, ужасно преживяване със тях.

    СЪС ДВЕ ДУМИ TopRent-a-car Bulgaria СА НАЙ-ИЗМАМНАТА ФИРМА ЗА КОЛИ ПОД НАЕМ В БЪЛГАРИЯ.
    ЗА БОГА НЕ НАЕМАЙТЕ ОТ ТЯХ, ТЕ САМИ ЩЕ СЕ ОТТЕГЛЯТ ОТ ПАЗАРА !!!

    1. Закъсняха 15 минути след като бях излязъл от терминала в София, а трябваше да ме чакат. Оправданието им беше че бил забравил.

    2. Услугата мобилен интернет е пълна измама, ползват я само за привличане на клиенти.

    3. Колите които предлагат на интернет сайта не съществуват.

    Запазвам си преди 3 месеца Форд Фиеста модел 2014 1.0 бензин 125 конски сили (до тук добре),
    служителя им ми казва "Ами такаъв модел не съществува при нас", и аз отговарям "А би ли могъл да погледнеш във вашия сайт"
    и след като видя този модел ми отговаря "Да много е хубава тази но я нямаме никъде, незнам зашо е тук на сайта"

    След това съответно получавам Рено Клио 1.2 бензин 65 конски сили, модел 2009, и се ужасих защото беше тъмно на паркинга (можеби нарочно за да не видиш проблемите по колата).
    Поисках да ми я смени с по-нова но уви без късмет, защото новите били запазени.
    Ок, тръгвам си с Реното.

    Веднага започнаха проблемите

    4. Резервоара не беше пълен (липсваха около 7 литра бензин)

    5. Развалени фарове за къси светлини, крушките буквално висяха на кабелите вътре във фаровете. Нали се сещате че не правят правилния сноп светлина по пътното платно, а беше почти 23.30 часа, и ми предстояха над 250 км път. Наложи се да шофирам само на дълги светлини по магистралата като нарушавам правилника и заслепявам отсрещните водачи, страшен риск но нямах избор. Наложи се да търся сервиз в моя град посред нощ за да ми оправят фаровете.

    6. На другия ден сутринта отивам до колата и какво да видя, задна дясна гума спаднала до джанта, освен това гумите бяха 2ра употреба на поне 6 години и нацепени между грайферите и отделно двете задните износени от вътрешна страна почти до нула, и се чудех защо поднася със 20км в час на 1 см сняг, отново ужас.

    7. Повечето лампички на таблото и парното не работеха, та ако решиш да намалиш вентилатора вечерно време трябва да спреш и да опипаш на сляпо таблото докато намериш бутона.

    8. Бутоните за предните стъкла на шофьорската врата буквално бяха разпаднати и съответно не работят, а е зима. Отворих от моята страна и така не успях да го затворя стъклото докато не отидох до сервиз да ми помогнат, иначе колата остава тотално отворена на улицата, пак ужас.

    9. След 3 дена помпене през 5 часа на задна гума (писна ми) отивам на гумаджия и какво мислите? 2 забити болта, ок оправих я.

    10. Още при наемането на колата от София, поисках от служителя да ми я сменят с друга по-нова, след ден или два (когато имат възможност). И какво мислите, никой не ме потърси или поне да ме пита дали съм доволен от услугата и т.н.

    УЖАСНО ПРЕЖИВЯВАНЕ С ТАЗИ ИЗМИСЛЕНА ФИРМА.

    ТОВА ВСИЧКОТО ГО ПИША ЗАЩОТО КАКТО ЗНАЕТЕ В НАШАТА РОДНА БЪЛГАРИЯ НЯМА НОРМАЛЕН КОНТРОЛ ОТ ОРГАНИТЕ НА РЕДА. СЛЕДОВАТЕЛНО НИЕ КАТО КЛИЕНТИ ТРЯБВА ДА ВЗЕМЕМ КОНТРОЛА В СВОИ РЪЦЕ, А ИМЕННО
    ДА НЕ ДОПУСКАМЕ ТАКИВА ФИРМИ И ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА ДА ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ВИРЕЯТ В БЪЛГАРИЯ, ОТДЕЛНО ЧЕ СА ИЗВЪН ЗАКОНА СЪС РАЗВАЛЕНИТЕ КОЛИ, АЗ СЕ ОПРАВИХ НЯКАК СИ НА КЪСМЕТ И С МНОГО ВНИМАТЕЛНО ШОФИРАНЕ ОЦЕЛЯХ И НЕ НАПРАВИХ ПО ГОЛЯМА БЕЛЯ, ПРИЗНАВАМ СИ, ЗАЩОТО ПОСРЕД НОЩ НА ЛЕТИЩЕТО НЯМАХ ДРУГ ИЗБОР.

    ОТВАРЯЙТЕ СИ ОЧИТЕ !!!