История за лека нощ

18 февруари 2011 г.

Пустинни демони плашат археолози

Извадил съм много мумии и не мога да кажа дали има проклятие или не. Факт е, че ми се случиха НЕЩА.
Така започва разказът си, за мистериите на Египет, д-р Васил Добрев, един от най-титулованите египтолози на нашето време. Роденият в Пловдив учен, от 15 години работи към Френския археологически институт в Кайро. У нас д-р Васко, както е популярен той в Страната на пирамидите, е известен по-скоро от филмите на National Geographic и Discovery Channel, които разказват за най-великите му открития, сред които и разкриването на загадката на Свинкса.
„За тези НЕЩА, които ми се случиха може цял филм да се направи”, казва д-р Васко.
Едно откритие провокира няколко телевизии да направят копродукция за д-р Добрев. Край Мемфис археологът се натъква на 7 мумии, в непокътнати саркофази от VII-V век пр. Н.Е (самият той предпочита този термин, а не пр. Хр. - бел. авт). Филмът трябва да проследи разкопките отначало, но тъй като саркофазите са минали реставрация, за снимките възлагат на д-р Васко да открие нови.
Археологът нарежда на работниците си да продължат да копаят след редицата, в която са намерени 7-те саркофага. Начинанието е успешно и за половин час откриват две мумии – на жена и дете. Сковават носилки, с които да ги пренесат.
„Слагаме детенцето на носилката и работниците я вдигат. В този миг излезе страхотна буря. Изведнъж въпреки, че беше слънчево. Отгоре на всичко беше октомври, а бурите са през февруари и март. Работниците пребледняха и понечиха да бягат, докато шептяха: „Африт, африт - демон, демон”. Поскарах им се и успях да ги поуспкоя. Прибраха мумията в склада и в мига, в който положиха носилката на земята, бурята спря… А онези снимат… От доволни, по-доволни…”, усмихва се археологът и продължава.
„Слагаме жената на втората носилка. И се повтаря същата история, но вихрушката този път беше много по-силна. Не се виждаше нищо на метър. Работниците, аха да хвърлят носилката, но ги накарах да я пренесат до склада. Щом оставиха носилката на земята, бурята спря и заваля кратък дъжд. После пак пекна”.
Точно една година по-късно странните случки продължават. Първо художникът на експедицията пада от втория етаж на къщата си и си чупи таза и ръката. Следващият в „списъка” е самият д-р Добрев, който катастрофира тежко, но „се отървава” с две фрактури на краката. Идва ред на директора на разкопките и съпругата му, която е архитект на обекта. Спукват им се две гуми едновременно и колата излита от пътя. Двамата оцеляват по чудо. Студентка, която работи на разкопките пък решила със своя приятелка да посетят пирамидите. Взимат такси, но става задръстване и огромен автобус се врязва в колата им. Оживяват, но и двете лекуват травми на гръбначния стълб.
Добрев започва да се тревожи: „След този случай не издържах и звъннах на друг колега. Питам го: „Как си, тук нещо много инциденти станаха?”.
Оказва се, че той е добре… Но тъкмо разбрал за младеж, който се занимавал с почистването на костите, че бил пребит от трима араби и е с комоцио.
”Казах му да внимава да не му се случи нещо. Има мистерии, колкото си искаш. Такива неща винаги могат да се случат, но много съвпадения станаха…”, вдига рамене ученият.
Д-р Васил Добрев:
Първанов беше в Египет, а дори не ме потърси


- Д-р Добрев има ли данни за връзки между Древен Египет и нашите земи?
- Край Тополовград беше открит един слънчев диск с крила, който артефакт определено е под египетско влияние. Херодот също съобщава, че около 1900-1850 г. пр Н.Е. са идвали египтяни в Тракия и в Скития. Доказателства са и топонимите. Сакар планина идва от Сакара, това е египетско име. Тракийското племе беси са беси, защото са жреци на Бес, което е египетско божество.
Египтяните са идвали, може би за иглолистни дървета, които са използвани за лостове при строежа на пирамидите. Също за мед, там всички сечива са били медни. В Странджа има рудници, които са функционирали от IV хил. пр. Н.Е.
- Заговори се за основаването на българска изследователска база в Египет? Ще се случи ли това?
- Има още много работа по оформяне на документите. На България през 60-те години е било предложено да участва в спасяване на наследството на Древен Египет. Но нашите археолози казали, че има много работа тук. Това е вярно, но какво костваше да изпратят един екип и сега щяхме да имаме уредена мисия. Повечето политици и днес нямат никакво отношение към египтологията. Ето например Георги Първанов посети Египет. Ходи на пирамидите. Там работи български египтолог, хайде и френски да съм, всички ме познават в Египет. И никой не ме потърси. Питайте колко пари са платили за гид. Ако бях аз и стотинка нямаше да взема. Ходиха и министри от правителството на Станишев, пак не ме потърсиха. Една министърка я хванало страх и не влязла в Хеопсовата пирамида, а ако бях аз щях да обясня, да я успокоя. Няма да кажа, коя е, сами проверете коя жена министър е била в Египет (Емилия Масларова бел. авт. е включена в делегацията). Чух, че и Бойко Борисов ще ходи в Египет. Ами ако аз не му покажа пирамидите, кой ще му ги покаже?
Йероглифите не се изговарят

„Ние не можем да говорим йероглифите. Този, който каже „аз мога да чета йероглифи, лъже”, обяснява археологът.
Дешифрирането на йероглифите, чийто общ брой е 7-8 хиляди, става според коптския език, който е последната фаза на древния египетски език. Проблемът при дешифрирането е, че днес са познати само съгласните и се знаят само корените на думите. Например дума с йероглиф, съответстващ на Ен, Еф, Ар, означава красиво, чудесно. Изговаря се нефер, но произношението може да е било нафур нофер или нифер. Имената също се произнасят по различен начин. Хеопс отговаря на произношение, което са чули гърците. Йероглифите са Ху Еф И, което означава Той Ме Защитава и по-правилно е Хеопс да бъде наричан Хуфу.
Черната земя на фараоните

Името на Египет е дадено от древните гърци. Те посещават столицата Мемфис, която тогава се казвала Мен Нефер – Красивият град. Най-важната сграда е бил храмът на Пта, божество, което от глина е направило хората. Храмът се казва Хут Ка Пта, Пространство на силата на Пта. Появява се гръцко „с” накрая, думата се видоизменя и става Айгиптос. Името на страната от времената на фараоните е Кемет – Черната земя. Кемет е около Нил, останалото е Бешре – Червената земя. Тогава Египет е представлявал савана с храстчета и дръвчета. Страната става пустинна в началото на XX век. Причината е, промяната в климата, а по-късно и направата на язовирите на Асуан, след която Нил вече не се разлива.
Няма доказателства за кръвосмесителни бракове

Вероятно е имало практика фараонът да се жени за първа или втора братовчедка. За брак между брат и сестра няма доказателства. Намерени са папируси, в които фараонът се обръща към едно момиче със „сестро моя”. Но същата дума означава и приятелка, гадже. Тя му отговаря с „брате мой”. Някои учени казват, че те са женени, но според д-р Добрев не е ясно какво са имали предвид. „Ето днес към един поп се обръщаме с „отче”, а той със „сине мой”. И след 4 хиляди години някой ще разчете подобен текст и ще каже, „Я на Васил Добрев баща му е бил поп”, мотивира се археологът.
Робство не е имало в Древните Съединени щати

Робство не е съществувало в Египет. Това е само във филмите, смее се археологът и обяснява, че строителите на пирамидите по-скоро са били имигранти. Древен Египет е Съединените щати на древността. И на разни хора от Нубия им се предлага да отидат от блатата в най-развитата държава, за да работят за фараона. Получавали са само храна - боб, лук, чесън, жито, просо. Пиели са напитка, която приличала на ферментирала боза. Това е цивилизация, която в продължение на 3 000 години е съществувала без пари и те започват да се секат, когато Египет става римска провинция. Липсата на монети е един от проблемите на египтологията, който пречи за датировките.

Автор: Владимир Клисуров
Публикуване: