История за лека нощ

25 февруари 2011 г.

Уволнен и назначен за гаф с Либия


Премиерът Бойко Борисов уволни директора на държавната фирма „Техноекспортстрой” Емил Коцев, който според него се опитал да си прави ПР от евакуацията на българите, от Либия. Коцев обаче посои, че е изкупителна жертва за гаф на Външно министерство. Късно снощи Борисов даде назад и върна Коцев на поста му.
Позиции
„Някои опитаха да си направят на гърба на външно министерство евтин PR, чe парите са сто процента от сто процента държавна фирма, която аз и министър Плевнелиев сме разпоредили да извози другите българи, за което съм направил и кадрови промени в тази фирма". Така Борисов мотивира уволнението на шефа на Коцев.
”Никой не ме е уведомил за оставката ми. Разбрах от медиите”, коментира пред РЕПУБЛИКА Емил Коцев. В 15.30 часа той се срещна с министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, на чието подчинение е „Техноекспортстрой”. След аудиенцията той съобщи за вестника, че и самият Плевнелиев нямал обяснение за уволнението – било по премиерско нареждане. Според Коцев той е изкупителна жертва заради гаф, към който няма отношение. Тя станала, след като първият самолет, получил разрешение за кацане в Триполи, за да евакуира 20 служители на „Техноекспортстрой” и цивилни граждани, а от Външно наредили да излети и правителственият самолет. „Чак когато машината стигнала над Малта се сетили, че разрешенията се дават за самолет, а не на държава”. Пилотът 20 минути кръжал над Триполи и молил за разрешение да кацне и това станало само благодарение добрата воля на либийските власти.
Проверка в информационния масив „Дакси” показа, че Емил Коцев и 4 португалски компании управляват „Магистрала Тракия” АД, зам.-шеф е на „Магистрала Хемус” АД, в директорските бордове е на още 3 фирми. На поста си в „Техноекспортстрой” остана другият съуправляващ - Станислав Сираков.
”Аз имам повече килограми. Явно така са избрали кого да уволнят”, коментира Коцев.
Гражданска война
Двата самолета вчера прибраха българите, които успяха да стигнат до летището в Триполи. Към 11 часа в зоната на пристигащите на Терминал 1 на летище София започнаха да излизат пасажерите на правителствения „Еърбъс”. Това бяха 74 човека от Хърватско, Китай, Македония, Корея, Сърбия и Косово. С полета се прибра една-единствена българка – Ирина Кънева.
С широка усмивка медицинската сестра Кънева, посрещната от заместник-министъра на външните работи Константин Димитров, даде пространни интервюта за медиите и дори остана час на Терминал 1, за да се включи директно в обедните емисии на телевизиите.
Пред РЕПУБЛИКА Кънева обясни, че изпуснала първия самолет по своя вина – успяла да се добера до летището към 1 часа.
”Не е хубаво в Либия в момента. Летят хеликоптери, чуват се стрелби. След речта на Кадафи, явно той раздаде коли на хората и всички бяха много екзалтирани, празнуваха, имаше заря, гърмежи. Предполагам, че ще има гражданска война. Очаквам, че в следващите дни ще се случат лоши неща”, каза жената.
„Видях ужас!”
Няколко часа по-рано на софийското летище кацна самолет, който докара 110 българи.
"Видях ужас", само каза друга медицинска сестра - Поля. "В Либия положението се оправя и всичко ще бъде наред след три-четири дни сигурно", обаче предположи работещият в град Мисурата Георги.
И двата полета бяха посрещнати от безспирно ридаеща възрастна жена, която се надяваше да види сина си – лекар, работещ в Бенгази. Той обаче така и не слезе от самолетите, а за последно майка му се чула с него преди седмица.
По информация на Външно министерство, около 240 българи са пожелали да бъдат евакуирани от района на Триполи, но само превозените дошли на летището.
Към момента няма как да бъдат евакуирани българите, които се намират в източната част на страната, в района на Бенгази, защото там летището е разрушено и има разбити писти обяви заместник-министърът на външните работи Димитър Цанчев и поясни, че има варианти за евакуация по море.
Според различни информации в африканската страна остават между 400 и близо 2000 българи.
Наши пътуват два дни през пустинята

Двайсет и четирима българи от района на Бенгази успяха да стигнат живи и здрави до летището в Триполи. Пътуването е било истинско приключение и е отнело два дни. Това разказа Снежина Бикова, съпруга на един от спасените.
Двама либийци - Махди и Муфтар направили почти невъзможното, за да помогнат. Махди взел паспортите на българите от полицията в град Мисурата, а завършилият ветеринарна медицина у нас Муфтар, с риск за собствения си живот, прекарал нашите сънародници през всички КПП-та на бунтовниците.
В понеделник сутринта той натоварил 10 българи на микробус от град Ал Марж. Предната вечер къщата им била превзета от въоръжени отряди, суданските охранители и готвачи - пребити, а колите - конфискувани. От Ал Марж, Муфтар подкарал буса през редица селища към град Солук – по местата, където знаел, че има блокирани българи. Керванът, който постепенно се увеличил до 6 коли и бусове, стигнал до град Сирт. Заради вечерния час всички били принудени да нощуват в джамия, но либиецът намерил хляб и вода.
Вторник пътуването продължило през пустинята и към 17 часа стигнали Триполи.
„Ако е възможно искам страната ни официално да благодари на мистър двамата либийци”, моли Бикова МВнР, в писмо, предоставено специално на РЕПУБЛИКА.

Бившият министър на правосъдието на Мустафа Мохамед Абделжалил:
Полковникът зарази 400 деца със СПИН


Режимът на Муамар Кадафи е виновен за заразяването на децата в Бенгази с вируса на СПИН. Това обяви в интервю бившият министър на правосъдието на Либия Мустафа Мохамед Абделжалил. Изявлението беше излъчено на живо по арабския сателитен канал "Ал Джазира".
Абделджалил даде пример с епидемията, като един от примерите за извършените от режима престъпления срещу собствения му народ. Така той оневини морално осемте български медицински сестри и д-р Здравко Георгиев, които получиха смъртни присъди по обвинение, че са заразили умишлено с вируса на СПИН повече от 400 либийски деца.

Кадафи:
Демонстрантите са плъхове


Сведения за кръвопролития в Либия имаше и вчера.
Вечерта Муамар Кадафи направи обръщение към нацията, в което нарече демонстрантите „хлебарки" и „плъхове"; подчерта, че „всичко ще гори" и се закле да се бие до смърт и да умре като мъченик.
Оценките за броят на загиналите са различни. Либийските власти признаха за смъртта на 300 души, но по международни оценки те може да са над 1000.


Автор: Владимир Клисуров
Публикувано: 24 февруари 2011г., в-к Република