История за лека нощ

17 февруари 2011 г.

Археоложка нападна Николай Овчаров

Древният Перперикон и светилището на Орфей в Татул се рушат и Министерството на културата е назначило проверка по случая. Това заяви пред Националното радио ст.н.с. Стефанка Иванова от Археологическия институт при БАН.
Пред DeltaNews министърът на културата проф. Стефан Данаилов обясни, че нарушения не са открити и става въпрос за вътрешен конфликт. Ръководителят на двата обекта проф. Николай Овчаров пък нарече твърденията "думи на една луда жена".
В репортажа на БНР ст.н.с. Стефанка Иванова заяви, че специалистите от Археологическия музей са открили редица нарушения на двата обекта.
Разрушени безвъзвратно
Според нея в Татул и Перперикон са настъпили необратими разрушения, заради начина, по който са провеждани разкопките. Те дори вече не позволявали реставрацията и консервацията им. Не са упоменати и пътеки, по които да се движат посетителите, без да се нарушава целостта на комплексите. Каменните структури били пред свличане, заради валежите и температурните амплитуди. "Татул вече е напълно разрушен", категорична е Иванова.
Всичко е прекрасно
Министерство на културата направи проверка на двата обекта още през пролетта и не бяха открити никакви нарушения, каза пред DeltaNews министър Стефан Данаилов и добави, че "там (в Археологическия институт бел. авт.) има някакви вътрешни противоречия, в които не искам да се бъркам".
"Това са думи на една луда жена, която води една вътрешна битка. Постоянно търси под вола теле. Подобни обвинения са немислими, това само в България може да се случи", заяви пред DeltaNews археологът проф. Николай Овчаров. Той добави, че всичко на двата обекта върви блестящо. Татул е получил акт 16 още през май 2008 г. През март в подножието на Перперикон ще бъде направена първата копка на туристическия център и ще започне мащабна програма за консервация. В двете мероприятия ще бъдат инвестирани 2,6 млн. евро.

Автор: Владимир Клисуров
Публикувано: 10 февруари 2009 г., Deltanews.bg