История за лека нощ

18 февруари 2011 г.

Британците от Морчиба: Българската марихуана е много добра

”Много добра българска марихуана сме си взели”, провиква се от сцената Скай (Skye) - шоколадовата вокалистка на култовата британска група "Морчийба"(Morcheeba). „Вие пушите ли”, обръща се тя към публиката, а многохилядното множество й отговаря с бурни възгласи и скандира името на бандата. За доказателство, от публиката се разнася на талази миризмата на трева. Скай си дръпва дълбоко от дебела цигара и подава на музикантите си, за да се „подкрепят” и те.
С концерта на британските „меланхолици на трип-хопа” завърши тридневния „Парк лайф фест”, който събра фенове от цяла Европа, в парка край Терминал 2 на софийското летище. Още с първото парче - The Music That We Hear, приятният глас на облечената в красива червена рокля Скай хипнотизира меломаните. Следва близо двучасов концерт, който завършва с два биса - Be Yourself смесено с Just Dancе на Lady Gaga и може би най-популярното парче на „Морчийба” Rome Wasn't Built In A Day.
Именно „Морчийба” станаха виновници феновете да останат с прекрасни впечатления от фестивала. За изпълнението на британците повечето отзиви в социалната мрежа „Фейсбук” са „вълшебно”. През последната вечер на феста времето беше благосклонно и не се изля станалия типичен порой. Дълбоката кал и локвите останали от предните дни също не спря хората да танцуват непрестанно, рискувайки да разлеят скъпоценните течности от чашите с питиета.
Бурята разразила се през втория ден на фестивала, накара много хора да критикуват организацията, недоволни от двучасовото закъснение на френската група „Готан Проджект“ (Gotan Project). Създателите на модерното танго впечатлиха с микс от електронно танго и джаз, на фона на зрелищно мултимедийно шоу от танцуващи фигури. Заради пороя много хора така и не дочакаха любимците си и се разотидоха мърморейки, че организаторите не са осигурили поне една тента, за да се скрият от изливащите се потоци. Други се задоволиха да си купят дъждобрани срещу скромните 5 лв. Малък инцидент помрачи преживяването и на момиче, от главата на която рукна кръв, след като върху нея се посяха бутилки от бара.
Хедлайнерите на първия ден – британското дуо Groove Armada, дойдоха за първия си концерт у нас с 10-членен бенд и две вокалистки. Те почти успяха да изтощят около 2000 души от танци. Look Me in the Eye Sister, I Won't Kneel, Not Forgotten, Fogma завлядяха феновете напук на дъжда. Последните акорди бяха отредени за едно от най-известните парчета на бандата Superstylin. След концерта им се проведе и първото в България 3D парти със специални очила, с които прожектираните образи и лазерите потопиха феновете във фантастичен свят. Едва към сутринта хората започнаха да се разотиват, за удоволствие на стотиците таксиметрови коли, дебнещи в подстъпите към фестивала и отправящи на изморените фенове оферти за по 6-8 лева на човек, но „естествено” без да пускат касовите апарати.
През трите дни на сцените излязоха над 30 български и чужди групи, певци и диджеи, на чиито изпълнения се насладиха близо 10 000 души.
Имената на бандите

* Името на „Готан Проджект“ идва от аржентинския жаргон Лунфардо, в който на повечето думи се обръщали сричките (например: go-tan вместо tan-go).
* Британското трио „Морчийба” се появява в средата на 90-те, когато двамата братя Пол и Рос Годфри се запознават с чернокожата Шърли Едуардс – Скай. Тримата се спират на името Morcheeba, което на жаргон означава „още марихуана” /cheeba – марихуана/.
* Том Финдли и Анди Като кръщават "Груув Армада" на лондонска дискотека от 70-те години и не пропускат сами да отворят клуб със същото име.

Автор: Владимир Клисуров
Публикуване: