История за лека нощ

18 февруари 2011 г.

Монтански циганин отвлече лешояд

Ровещ на бунище циганин хвана белоглав лешояд и поиска откуп, за да го пусне.
Сагата на защитената птица започнала още в Испания, обясни пред РЕПУБЛИКА Елена Кметова от екоорганизацията „Зелени Балкани”.
Похитен
От там бил внесен едрият възрастен екземпляр, за да бъде заселен у нас в рамките на проект "Възстановяване на лешоядите в България". Въпреки че е мъжка, птицата получила името Българка и през октомври тържествено била пусната на свобода в Сините камъни над Сливен. По радиопредавателят Българка бил проследен, че отлетял на юг. Край Тополовград обаче връзката се загубила. От Зелени балкани започнали кампания по издирване на птицата и след време пазачът на сметището край Монтана се обадил, че видял лешояда да яде изхвърлени отпадъци от кланица.
На мястото пристигнал местния координатор на проекта Георги Стоянов, разказа той пред вестника. Оказало се обаче, че местен циганин, ровещ на бунището, разбрал за интереса към Българка и го хванал. Все пак Стоянов и екип на РИОСВ-Монтана успели да открият циганина, който бил напъхал защитената птица в чувал и я натоварил в каруцата си. Поискали му го, но клошарят обяснил, че ще го предаде само срещу известна сума. С помощта на екипа от РИОСВ все пак Българка бил освободен, а циганинът трябвало да се задоволи само с „2 лева за кафе”.
Спасен
Макар Българка да няма видими травми и да демонстрира добър апетит, той е преместен в Спасителния център за диви животни в Стара Загора, допълват историята от Зелени балкани. Там ще остане известно време, след което ще бъде пуснат отново в природния парк Сините камъни, където според експертите, „птицата вече е запозната с района, както и с групата пуснати там лешояди и ще има най-добри шансове за адаптация при повторно пускане”.

Автор: Владимир Клисуров
Снимка: Зелени балкани
Публикуване: