История за лека нощ

17 февруари 2011 г.

Научните степени в името на социализма


Научните степени и до ден днешен се раздават в името на социализма. Според сега действащия закон дисертациите, хабилитационните трудове и другите изследвания за получаване на научни звания трябва да бъдат в името на „социалистическото развитие на страната”.
Формулировките присъстват в актуалния Закон за научните степени и научните звания, който е приет в епохата на „развития социализъм”, през далечната 1971 г. Нормативният акт е променян девет пъти, пет от които в годините след 1989 г. Законотворците обаче не са обръщали внимание на член 5 ал. 1 и чл.16 ал. 1, в които присъстват текстовете, че трудовете за получаване на научна степен „трябва да бъдат насочени към решаване на научни или научноприложни проблеми, свързани с нуждите на социалистическото развитие на страната”. Според чл. 17 пък кандидатите за научни звания ще се оценяват освен по представените изследвания и постижения и по техните „политически и морални качества”.
НОВИНИТЕ ДНЕС сигнализира Министерство на образованието, младежта и науката, за пропуска, тъй като с действащата Конституция, приета през 1991 г. в чл. 1 отпадна характеристиката на българската държава като социалистическа. Шефът на Дирекция „Научни изследвания” Албена Вуцова обеща, че сигналът за пропуска, светкавично ще бъде придвижен и най-вероятно още днес ще бъде разгледан от Комисията подготвяща проекта за промени в Закона за научните степени и научните звания.