История за лека нощ

17 февруари 2011 г.

Гърмяха циганин в “Обеля” за 1 млн. лв.

58-годишният циганин Христо Върбанов Василев, който бе прострелян вчера, е жертва на отмъщение. Причината е търг за ремонт на комбината "Кремиковци", на стойност 1 милион лева. Това заяви за "Монитор" братът на Христо ­Любомир. Той обясни, че вчерашната стрелба е в резултат на продължаваща от 1999 година война между два цигански рода ­ Василеви и костинбродчаните Каракольови.
През въпросната година Христо, по-известен като Ицо Папата и Кардараша, спечелил търг за ремонт в "Кремиковци" на стойност 1 милион лева. Другата циганска рода обаче също имала интереси в строителството и впоследствие с помощта на ромски лидери отменили резултатите от търга. Същата година в блок в "Надежда" се взриви бомба, с която, според Любомир Василев, е започнало началото на войната между родовете. Оттогава разприте продължават, като в полицията има няколко заведени оплаквания от представители на Каракольови за заплахи за убийство срещу Христо.
Христо Василев бе прострелян вчера пред блока, в който живее ­ 221 в ж.к "Обеля" в 14 30 часа. Той обядвал в близък ресторант, заедно с част от фамилията си, след което се отправил да се прибира. Той шофирал личното си "Ауди", до не го се возела съпругата му Мандалина, а отзад дъщерята Станка и кръстникът Съби. Христо паркирал пред вход "В" на блок 221, където фамилията е изкупила всички апартаменти на третия и четвъртия етаж. Станка и Съби тръгнали напред да се прибират. В този момент откъм трафопоста пред съседния 220-и блок притичал мъж с маска, който извадил пистолет и стрелял 3 пъти през прозореца на шофьорското място. Все още седящият вътре Христо е улучен два пъти в главата и един път в гърдите. И Христо и Мандалина видели лицето на стрелеца, който побягнал. Въпреки раните си изключително якият физически Христо го подгонил. След неколкостотин метра силите му намалели и той се върнал при колата си. Седнал на шофьорското място и придружен от съпругата си тръгнал към "Пирогов". Там лекарите, които след стабилизирането на положението му го оперираха за изваждане на куршумите, бяха изумени от здравия организъм на 58-годишният мъж.
Както стана ясно, раненият цигани е роднина на фолк певеца Азис ­ съпругата му Мандалина и майката на фолкпевеца са сестри.
В същото време пред болницата братът на простреляния Христо ­ Любен, който очакваше новини от операционната, обяви, че обещава 50 хиляди евро награда за залавянето на стрелеца.

Автор: Владимир Клисуров
Снимки: Венета Райновска
Публикувано: 14 февруари 2007 г., "Монитор" и "Телеграф
"