История за лека нощ

17 февруари 2011 г.

Министър и археолози копаят могила тайно


Погребение на тракийски магьосник бе открито, при свръхсекретни разкопки, край харманлийското село Изворово. В гроба са намерени златни огърлица и култово вретено, които са изработени преди около 4000 години.
Както Deltanews вече съобщи, на уникалното откритие се е натъкнал младият археолог Борислав Бориславов.
Тайна
Когато започнали да излизат първите златни частици той веднага уведомил директорът на Националния исторически музей (НИМ) проф. Божидар Димитров. Той пък от своя страна изпратил секретна докладна до министъра на културата проф. Стефан Данаилов. Така, заради страха от иманярски набези, разкопките получили допълнително финансиране, в пълна тайна.
Стойност
Част от находките, от археологическите проучвания, бяха представени днес в НИМ. Най-впечатляваща е огърлица, състояща се от 320 мъниста. Бяха показани и два златни прешлена от вретено. То е било натоварено с магическа символика. Находките показват, че в могилата е бил положен тракийски цар-магьосник. Откривателят и директорът на НИМ обаче не са единодушни дали това е бил мъж или жена. По-първоначални данни човекът е живял преди 2000-1800 години. Това обаче ще може да се потвърди със сигурност едва след като бъде направен въглероден анализ на метала. Освен представените находки, в момента в лабораторията на НИМ, се реставрират две златни плочки със сребърен нит, които са украсявали дрехите на древния магьосник. В могилата е намерен и бронзов нож и каменно точило.
Златните елементи от съкровището са уникални от научна гледна точка, тъй като показват, че тракийската цивилизация, през второто хилядолетие преди Христа, се е простирала много на юг от Стара планина. Според проф. Димитров цената на находките на черния пазар би достигнала 2 млн лева.
Археологът Борислав Бориславов отново заминава за мястото на теренните проучвания, където продължават промивките на пръстта, в търсене на елементи от ценния материал. От днес представените находки могат да бъдат видени в експозицията на Националния исторически музей.

Автор: Владимир Клисуров
Снимка: Калоян Сомлев
Публикувано: 2 декември 2008г., Deltanews.bg