История за лека нощ

17 февруари 2011 г.

Циганин гръмна Горни Лом


Взрив на 10 тона амонит разлюля видинското село Горни Лом. Как е станало на място провери екип на НОВИНИТЕ ДНЕС. Циганинът Ангел Матов работел на пълначка на патрони за промишлени взривове. Ремъкът на машината нагрял здраво, но той не обърнал внимание на това. Докато се запалил. При вида на пламъка Матов и всички около него хукнали да бягат. Взривната вълна застигнала на улицата трима от тях и обърнала колата им край пътя.
Общо четирима са ранените, петима пожарникари оцеляха на косъм.
Сряда. 18.30 часа.
В завода за производство на взривни вещества „Миджур" край видинското село Горни Лом работят 12-13 мъже и жени. В цеха за преработка на взривни вещества Ангел Матов оперира на машината за пълнене на патрони за промишлени взривове. Не обръща внимание, че ремъчната предавка започва да пуши. Избухват пламъци, които за секунди се разпростират. Работниците панически побягват, тъй като знаят, че на мястото се съхраняват около 10 тона амонит (за сравнение през миналата година стара болница бе взривена с 500 кг. от взривното вещество). Има запаси от тротил, балканит, скаленит, метанит, селитра. Складирани са и противопехотни мини.
19.15 часа.
На мястото на пожара е пристигнал екип огнеборци от Белоградчик. Петимата мъже оглеждат горящия цех за останали работници и се отдръпват на около 500 метра. 44-годишният Емил Лукин, специалист по взривове и началник смяна евакуира последните останали на поста си – година по-младият Ивайло Здравковски, главен механик в завода и 57-годишният охранител Милчо Живков. Тримата скачат в „Ауди”-то на Емил. Шофьорът настъпва газта, но в този момент силна експлозия разтърсва района. От вълната „Ауди”-то излита в крайпътната канавка. И тримата мъже са облени в кръв, но са живи. Петимата пожарникари остават невредими. По-късно хората в селото, което е разположено на около 6 километра, разказват, че видели пламъци „по-високи от околните планини – стигащи до небето”.
20.30 часа.
В Горни Лом хвърчат линейки. Най-тежко е пострадал Емил Лукин. Има дълбока рана на главата, а от разхвърчалите се стъкла от „Ауди” са засегнати очите му. Мъжът е транспортиран в София – в ИСУЛ. Ивайло и Милчо са късметлии и са с повърхностни рани. Пострадал е обаче и 62-годишният Трифон Димитров, който живее в блок, в близост до завода. Осколка го удря в крака и му чупи колянна става и бедрена кост. Междувременно взривовете продължават непрестанно. До 21 часа пожарникарите преброяват 35. На мястото пристига „Гранична полиция”, която отцепва 4-километрова зона около завода. Екипи на „Гражданска защита” правят замервания и съобщават, че в атмосферата няма опасни за населението вещества, въпреки че в селото въздухът е тежък и задушлив. Пристига и екип на охранителна фирма. Причината е, че на портала на завода е поставен банкомат, който се следи чрез чип, но връзката с него е изчезнала. Охранителите не са допуснати в забранената зона и съдбата на банкомата е неизвестна. В същото време селото е обзето от паника. Част от хората се евакуират със собствените си автомобили, останалите остават да будуват в домовете си.
Четвъртък. 7.36 часа.
Служител на „Гранична полиция” записва поредният взрив. С него бройката в тетрадката надминава 150, които се прибавят към 35-те отчетени от пожарникарите.
9 часа.
В кметството започва да заседава кризисен щаб, под ръководството на зам. директорът на ГД „Пожарна безопасност и спасяване” ст. комисар Калин Вучков. В него са включени областният управител на Видин Пламен Стефанов, комисар Николай Тодоров - началник на областното звено „Пожарна безопасност и спасяване”-Видин, служители на полицията, Гражданска защита, Гранична полиция и Министерство на отбраната. По това време взривовете стихват. В селото започват да чистят изпочупените от взривовете стъкла на сградите. Екип е допуснат до ВЕЦ в отцепения район, чийто стъкла също са изпочупени, но техниката е здрава.
14 часа.
От разстояние се прави оглед на завода. Оказва се, че взривовете са унищожили напълно два цеха. Активни огнища на пожари не се забелязват, но на много места има тлеещи останки. На групички хората в Горни Лом обсъждат, че може би ще останат без препитание, тъй като 150 от 800-те жители на селото работят в завода за боеприпаси.
Днес. 9 часа.
24 часа след последния взрив сапьори ще влезнат в завода, за да прочистят терена от разпръснатите и неизбухнали взривове. След тях на мястото се очакват следствените органи.
Синът ми загина преди 3 години в същия цех, разказа Рита Ценкова. През април 2007 г. 28-годишният Людмил отива на работа. Машината, на която оперирал обаче се оказала мокра и не работела. Людмил решил, че взривът се е навлажнил и заредил ново количество амонит. Машината обаче избухва и осколка отрязала артерия на момчето. На мястото нямало линейка и минал час докато го откарат към болницата. Там издъхнал.
”Така и не можа да се нарадва на детенцето си, 40 дни по-рано се беше родило”, казва покрусената майка и добавя „До ден днешен водим дела, но само ги отлагат”.
Цеховете на завод „Миджур” са разположени в котловина под едноименния връх в Стара планина. Построени са амфитеатрално и отделно един от друг, за да бъдат ограничени щетите при инцидент. Собственик е фирма „Видекс” АД. НОВИНИТЕ ДНЕС потърси изпълнителният й директор инж. Валери Митков, но от офиса му обясниха, че той е в чужбина и ще може да бъде намерен след две седмици. Официално изявление за случилото се, от компанията също не бе дадено.
През миналата година избухна скандал около унищожаването на мини в завод „Миджур”. Тогава национално движение “Екогласност” алармира, че у нас са внесени за унищожаване 1,5 млн. противопехотни мини. Според организацията, четири години гръцките власти не са разрешили мините да бъдат унищожени в южната ни съседка и затова били внесени в България от фирма "Видекс АД". В „Миджур” стартира процедурата по разрязването им като компанията гарантира, че няма опасност за населението.
Автор: Владимир Клисуров
Снимки: Добрин Юруков