История за лека нощ

17 февруари 2011 г.

Петър Якимов от Българска легия "Антимафия": Пурата и аверите му продължават с контрабандата


- Господин Якимов, Българска легия "Антимафия" подава неведнъж конкретни сигнали за корупционни практики. В момента отново е актуален въпросът с разработката „Лиана", за която депутатът от ДСБ Атанас Атанасов твърди, че е за корупция в ДПС. Тя вече е в прокуратурата. В контекста на последните събития разтресли ДПС, смятате ли че това ще доведе до някакъв краен резултат?
- Разработката „Лиана" се отделя от „Сови", но и двете нямат нищо общо с финансирането на политически партии. „Сови" е реализирана през октомври 2007 г в отдел „Контрабанда" и е на тема митническо бюро „Кремиковци". Разработката е за внос на китайски стоки от сириеца Ибрахим Барзат и жена му Златка Барзат. Това е разработката „Сови" и когато това излезе на светло, Ваньо Танов подхлъзна всички, че са разследвали митническата шефка на „Горубляне", а не на „Кремиковци". На „Кремиковци" шефка е Даниела Петрова, която е приятелка на члена на кръга „Монтерей" Виктор Вълков. Танов нарочно заблуди, понеже ако беше казал точно къде е разработката, щеше да попадне под ударите на закона.
- Значи и „Сови" не е за корупция в ДПС?
- „Сови", за която твърди Атанас Атанасов, че е местена от служба в служба, всъщност наистина е иззета навремето от НСС и след това е върната в ГДБОП. Така че ако има някаква мутация тя е от НСС. Но твърдо в ГДБОП разработката „Сови" е единствено за карго през „Капитан Андреево", което завършва на „Кремиковци". Подчертавам „Сови" няма нищо общо с ДПС и каквито и да били политически партии. Там освен Златка Барзат са замесени шефката на митническо бюро „Кремиковци" и двамата началник-смени. Когато са били подслушвани, прихващат прословутия телефонен разговор между Даниела Петрова и Виктор Вълков - този за запалката.
- И няма разработка за обръчите от фирми на ДПС, така ли?
- Това където са замесени ДПС и обръча от фирми са други две отделни разработки, които текат още от 2005 година. Както знаем едната е за източване на Държавния резерв с горива. Другата е за житото с Мирчо циганина и покрай него още 170 фирми.
- Ще има ли още разследвани за източване на хазната и пране на пари?
- Все по-трудно. Проблемът е, че сега започна да става много смешно и положението в ГДБОП. Според новия правилник, в Дирекцията няма икономическо направление, няма и направление контрабанда. Явно контрабандата не спада към организираната престъпност. Най-големият майтап е, че по новия правилник има Сектор „Контрабанда на ядрени материали". Значи според Михаил Миков има контрабандисти на ядрени материали, но няма примерно на телевизори. Ето още един парадокс. Значи няма направления икономика и контрабанда, но има корупция по високите етажи и пране на пари. А прането на пари е завършекът на нещата - все от някъде трябва да си ги придобил, за да ги изпереш. А от къде идват мръсните капитали - от трафик на хора, контрабанди, митнически и банкови измами. Няма откъде другаде. Все пак са си вързали гащите и след като всичко е изброено, накрая пише и други. Няма такъв смях - все едно четем обява във вестник. Ще станат пак скандали и ще се обвиняват взаимно в изтичане на информация. Така беше, навремето, когато сектор „Контрабанда" работеше приятелят на станалия напоследък медийна звезда Жоро Пурата Радослав Живков-Джими...за контрабанда на китайски стоки. А в същото време за 4 месеца той бе официален сътрудник на сектор „Наркотици".
- Като стана дума за Пурата, преи седмици станахме свидетели на нещо като реалити латиноамерикански сериал покрай изчезването му. Медиите твърдят, че е бил отвлечен, самият той отрича. Кое е по-близо до истината?
- Нашата информация е, че всъщност похитителите на Пурата не са тези, на които дължи пари. И тези 600 000 евро, за които се писа, са платени, но са съвсем различни от дълга му от милион и половина евро. Той продължава да си плаща лихвата - по 45 хилядарки на месец. Пурата този, който му е дал прословутия милион и половина, няма нужда да го отвлича. Просто колите в автокъщата ще сменят собственика си, въпреки че самият той няма нищо на свое име - само един апартамент. Автокъщата се води на четирима човека, включително и неговата Мария.
- Когато той изчезна много медии лансираха и тезата, че отвличането е в резултат на провален бартер лимузини срещу амфетамин?
- Не е точно така, въпреки че това го има черно на бяло. Този документ се пази в другата част на разработката на Пурата, която не е реализирана. А тя не бе реализирана в частта крадени лимузини и бартер коли за амфетамин. Не трябва да забравяме, че тази разработка срещу Пурата не е правена в контрабандата, а в сектор „Корупция" на ГДБОП и тази разработка още си е там. Не се реализира и още нещо. Пране на пари. Групата около Пурата бе започнала да купува здраво имоти. Джими регистрира строителна фирма. Финансира ги гръцка банка по старата схема - внасяш кеш примерно сто милиона и ти отпускат кредит.
- И банката ли е в играта?
- Не. Те представят документ, че имат закупени терени и върху тях искат да строят кооперации. На тази база получават кредитите. Само че тези терени не са продадени и те са си на хора, които не са и чували, че са продали парцелите си. Това е от 2005 година, но не бе реализирано понеже междувременно бяха прибрани. Напоследък обаче са започнали да инвестират сериозно в Ловешка област. Имотите се купуват от близък на Иво Разложки. Джими пък всеки ден кисне на стария терминал на Аерогарата, само докато Пурата беше изчезнал се беше покрил. Та човекът там си стои и контролира GSM-ите, които минават като частни пратки. По добре познатата схема пристига голям куфар. Идва с чартърите от Дубай. И телефоните минават като аксесоари на Митница „Кремиковци". Само, че ако някои се загледа ще види, че на кутията има сериен номер, книжка с ръководство за употреба и празна гаранционна карта.
- Значи старите лица продължават с бизнеса?
- Продължават естествено. Че те са свободни хора. Пурата е подсъдим за пране на пари, но никога няма да бъде осъден, защото трябва да се докаже първо предварителното престъпление. А всъщност единственото, за което е заловен е едни 5 000 GSM-а. И Джими и Тихия са спокойни и знаят, че нищо няма да им се случи. Четвъртият, когото изпуснаха, въпреки че го разследваха, се казва Милко Караджов. Той караше синьото БМВ „Алпина", което си спомняме от разследването на Нова ТВ. Караджов продължава да се занимава и сега вкарва от Чикаго американски коли, които тук ги минава като внос от ЕС и по този начин избягва митата. Много си пада по „Фолксваген Туарег".
- Наскоро ДАНС обяви, че е пресечен канал за незаконен внос на луксозни автомобили от САЩ и Канада. Схемата беше същата. Да не е изгорял и Караджов?
- Изобщо не са го хванали. ДАНС само грип може да хване. А освен тях четиримата на линия е и още един юнак, който се казва Румен Велинов. Той е бивш митничар, който обмитява на митническото бюро на Аерогара „София" и събира парите на групировките. Беше уволнен от митниците половин година след Пурата, защото го хванаха да пренася анаболи.

Автор: Владимир Клисуров
Снимка: Мартин Ангелов
Публикувано: 2 декември 2008г., Deltanews.bg