История за лека нощ

17 февруари 2011 г.

Цигани се точат за депутати

Циганите искат политическите сили да се отворят за тях. Партиите дискриминирали ромите и не ги допускали в редиците си, което можело да доведе до създаването на нова етническа партия, подобно на ДПС.
Това коментира пред DeltaNews Лили Макавеева, председател на Асоциация „Интегро". Тя е член на Коалиция на ромските организации, която утре на специална пресконференция ще се обяви срещу използването на интеграцията на циганите единствено за предизборни цели.
Рамкова програма
Ще бъде поставен и въпросът за забавянето на Рамковата програма за равноправно интегриране на ромите. Тя трябваше да бъде подновена в началото на тази година, след като изтече срокът на действие на старата. Според Макавеева обаче председателят на Съвета за сътрудничество по етническите и демографските въпроси Емел Етем нарочно го забавила. По нейно нареждане програмата ще бъде обсъждана през май. Според ромските организации идеята е тя да бъде използвана от управляващите за политически цели преди изборите.
По примера на Обама
„Има подготвени роми, дори и такива, които са завършили университети. Партиите обаче ги дискриминират и не ги допускат в редиците си", коментира Макавеева. Според нея политиците се сещали за циганите, само когато дойдат избори и то, за да си „напазаруват гласове". Тя добави, че „избирането на Барак Обама за президент в САЩ не е само постижение на негърското движение, а на цялата политическа система. Това трябва да се случи и тук".
Освен в политиката, ромите ще поискат да бъдат назначавани като полицаи, учители и в сферата на социалните грижи.

Автор: Владимир Клисуров
Публикувано: 14 февруари 2009 г., Deltanews.bg