История за лека нощ

16 май 2012 г.

Цакат с 20 лв. за оглед на квартира

Брокери на недвижими имоти измислиха начини, граничещи с измама, за да си докарват доходи, въпреки кризата на пазара. Проверка показа, че в някои агенции предлагат неактуални оферти за апартаменти под наем, други искат такса за оглед на имота, а има случаи, когато за контакт с брокера се оставя импулсен телефон.
Оглед
Най-често се практикува взимането на такса за оглед на имота. Тя обаче не бива обявена нито в офертата, нито при разговора с кандидат-наемателя. Брокерите обявяват, че отделеното време за посещение на апартамента им струва пари, едва, след като е направен огледа. В София обикновено искат по 20 лв. Рядко клиентите отказват да платят или от неудобство, или в доста случаи, защото са харесали имота. Разбират се с брокера да се чуят на следващия ден, за да уточнят подробностите по договора, но тогава посредника заявява, че е станало недоразумение и всъщност имота вече има наемател. Той обаче предлага още „по-атрактивна” оферта и ако клиентът отново се „върже” му взима нови 20 лева за огледа на друг апартамент. Именно заради това коректни агенции за недвижими имоти изрично отбелязват на обявата, „Безплатен оглед”. Взимането на такса започнало да се практикува от някои фирми още преди 3-4 години, но докато отначало посредниците искали по 5 лв., сега тарифата е скочила четири пъти, разказа човек от бранша.
Схеми
В момента се практикува и друга схема. Пускат се няколко атрактивни обяви на добре обзаведени апартаменти и се обявява сравнително нисък наем. Когато потенциален клиент се обади за обявата, му се обяснява, че тя вече не е валидна, но в същия район му се предлагат няколко други варианта, но срещу повече пари. Ако се стигне до оглед пак се взима такса.
Ужилени кандидат-новодомци, обясниха, че макар и по-рядко човек може да попадне и на импулсни телефони. Така докато бъдат уточнени условия по офертата, клиентът навъртал сериозна сметка. Тази схема обаче се прилагала не от брокери, а самите имоти обикновено изобщо не били реални. При последващ разговор просто далавераджиите обяснявали, че имотът вече е даден.

Автор: Владимир Клисуров
Публикуван: 27 март 2012 г., в-к Република