История за лека нощ

18 февруари 2011 г.

Учителка обрала банката в Плевен

37-годишна учителка по български език и литература се оказа жената, която ограби офис на ПроКредитБанк в Плевен на 15 март. Това съобщи в днешния си брой вестник НОВИНИТЕ ДНЕС. Даскалова е извършила дръзкото нападение с пластмасов пистолет-играчка, който си купила малко по-рано.
Поля Даскалова е действащ учител в средно училище „Христо Ботев", в съседния на Плевен град Славяново. Тя е председател и на настоятелството на местното читалище „Паисий Хилендарски". Хората в Славяново са потресени, тъй като Даскалова е позната като високо ерудиран човек и изключителен професионалист. Има четири висши образования - „Педагогика", „Информатика", „Английска филология" и „Библиотечно-информационни дейности", научи НОВИНИТЕ ДНЕС. Никога не е била задържана. Даскалова е кандидат за общински съветник в листа на ОДС на изборите през 2003 г. На следващите избори баща й Васил се кандидатирал за кмет с подкрепата на БСП и тя напуснала ОДС.
Трудности
Поля и съпругът й Свилен имат 18-годишна дъщеря и 14-годишен син. В последно време семейството било здраво закъсало за пари и според криминалисти именно това е подтикнало жената да се реши на грабежа. Свилен върти фирма за търговия със строителни машини, която обаче не е регистрирана на негово име. Заради кризата бизнесът вървял много трудно. И Поля и Свилен имат потребителски кредити, които заради невъзможността им да погасяват, неколкократно са били разсрочвани. Срещу мъжа обаче има няколко изпълнителски дела. В интернет Свилен е пуснал оферта за продажба на багер за 17 000 лв., чиято цена според спецове е доста по-висока. Затрудненията на семейството започнали още през 2006 г., когато съпругът катастрофирал и возещият се с него бил ранен. През 2007 г. съдът го осъдил да плати на пострадалия 10 000 лв.
През миналата пролет семейството обаче спечелило зелена карта за САЩ. Заради това, че е осъждан Свилен получил отказ за виза. Според ченгета на 12 май Поля Даскалова планирала да замине за САЩ със сина си. Смятала да се установи при своя приятелка в Атланта, Джорджия. Дъщерята Виолина, която преди време е била уличена в кражба щяла да остане у нас при баща си.
Обирът
Поля била подготвила документите си за едногодишен неплатен отпуск. След обира Поля започнала да погасява дългове, като според разследващите тя правила това именно с парите отмъкнати от банката.
„В историята на Плевенската криминалистиката това е най-дръзкият грабеж с оръжие, извършен от жена", бе написано след ареста на Даскалова, на сайта на Областната дирекция на полицията в Плевен. Всъщност в ранния следобед на 15 март жената влязла в офиса и заплашила трите служителки, че има пистолет. Българската Бони била с перука, широки слънчеви очила, розов шал и ръкавици. Била облечена с бежова шуба и черен панталон. Показала прозрачен плик, в който се виждал пистолет. Поискала парите от касата и в плик получила около 21 600 лв. Преди да излезе предупредила, че навън има въоръжени съучастници и, че ако някой излезе веднага ще бъде застрелян. След това спокойно излязла. Преоблякла се близо до банката и се прибрала в Славяново с автобус. Служителка в банката натиснала паникбутона едва, след като нападателката излязла.
Разследване
От ПроКредит Банк съобщиха, че непосредствено след грабежа, служителите на банката от отдел „Сигурност" са предоставили запис от охранителните камери на клона. Те открили и кадри с Поля Даскалова от камерите, тъй като няколко дни по-рано тя се навъртала наоколо. Направили фотосъпоставителен анализ и ги предали на МВР. Почти веднага криминалистите установили, че оръжието най-вероятно е играчка, тъй като личало, че не е тежко, а пликът с пистолета се люшкал. Впоследствие снимките били изпратени до всички полицейски управления в региона. От Славяново съобщили, че в града живее човек с подобно описание и последвал арест. Въпреки че от полицията съобщиха, че са иззети веществени доказателства, пистолетът и перуката не са открити. Обирджийката признала пред следователи, че ги е изгорила.
Параграф 22
Поля Даскалова е задържана за 72 часа. Шефът на Областна дирекция на полицията комисар Светозар Илиев заяви, че срещу нея е заведено досъдебно производство за извършване на въоръжен грабеж, въпреки че оръжието се оказа играчка. Причината била, че нападателката казала, че има пистолет и е заплашила служителите. Наказанието, което се предвижда за такова деяние е от 6 до 15 години.
Пред НОВИНИТЕ ДНЕС обаче окръжният прокурор на Плевен Искра Ганева коментира, че, след като обира е извършен с пистолет-играчка няма как да бъде повдигнато обвинение за въоръжен грабеж. Според Ганева обаче за авторството на грабежа не може да има никакъв спор, тъй като на записите от охранителните камери се вижда част от лицето на извършителката и сходството с това на Поля Даскалова е голямо.
„За нас е доста тревожно, че хора с образователен ценз са в състояние да направят нещо подобно. Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов преди вчерашното заседание на правителството. Той изрази учудване от случилото се. „За съжаление това костваше доста нерви на колегите, защото министерството е доста чувствително към подобен вид престъпления и много ресурс отива, за да можем да документираме и да заловим извършителите", каза министърът.
Свилен Даскалов, съпруг на Поля пред вестник НОВИНИТЕ ДНЕС:

Полицията не позволява да видя жена си


- Господин Даскалов, знаехте ли, че съпругата Ви е извършила грабежа?
- Тя е абсолютно невинна, всичко са измислици и се надявам, че ще го докажем. Поля постоянно е или в училище или с колеги или с директорката на училището Кога да го извърши това? А и тя има Зелена карта. Ако го беше направила, защо не е заминала и да потъне някъде в САЩ.
- От полицията съобщиха, че съпругата Ви е направила пълни самопризнания!?
- Нямам си на идея с какво са я притиснали. Накарали са я да подпише, понеже им предлагат по-леки присъди. Предполагам, че са всичко се командва от София.
- Има ли алиби за времето, в който беше извършен грабежа?
- Не сме компютри да помним какво сме правили в определено време преди един месец. Сигурен съм обаче, че ще намерим алиби на Поля.
- Срещнахте ли се с нея?
- Изминаха 24 часа от ареста, а ми отказват всякакъв достъп до нея.
- Как стана самото задържане?
- Вчера (вторник бел. авт) внезапно полицаи нахлуха в къщата ни и я арестуваха. След това ровиха няколко часа, но не откриха нищо. Разпитваха ме, че съм имал газов пистолет, но им посочих на кого съм го подарил.

Автор: Владимир Клисуров
Публикуване: 15 април 2010 г., Deltanews.bg