История за лека нощ

18 февруари 2011 г.

Селяни бягат от цигански тормоз

Възрастни хора бягат от станалото печално известно с циганските нападения плевенско село Мечка.
Елена Василева и съпругът й се готвят да напуснат родното си място, след поредния обир на семейния магазин станал преди дни - този път апашите влезли през стената. Подобни случаи има много. Като този с Райна Пенчева, която се преселила при децата си в Провадия, след като била нападната докато спи - грабителите влезли в къщата и метнали върху й одеало, за да вземат пенсията й. Димитър Димитров е нападнат по същия начин - той обаче не издържа на стреса и след грабежа умира.
„Предметите обект на кражби в Мечка и околните села са доста изчерпани. Вече няма какво да се краде. Така ситуацията става по-опасна, защото започват атаки срещу самите хора за пари", обяснява пред DeltaNews шефът на РПУ Пордим Христо Симеонов.
Според сухата статистиката в село Мечка през миналата година престъпленията са намалели наполовина. Разкритите обаче са три пъти по-малко.
Директорът на полицията в Пордим обяснява, че за спада на престъпленията основна причина е засиленото присъствие на униформени и общинска охрана. Налице е и фактът, че „каквото е имало да се взима" е отмъкнато. Местните апаши обаче започват да гастролират и в други селища.
"Има случаи цигани от Мечка, да са залавяни да крадат и по други места", коментира зам.-шефът на Областната дирекция на полицията в Плевен комисар Марио Тодоров. Пример за това е, мъж спипан да краде масло от трафопост от село в Никополска община. Когато пристигнали ченгетата ги нападнал с брадва и се наложило да бъде застрелян. Името на Мечка стана известно, но масови кражби има и в Бръшляница, Търнене, Дисевица, Пелишат, Бохот, напоследък и в Червен бряг. „Абстрахирам се от това, че само цигани крадат. При толкова българи живеещи в района, се предполага, че и сред тях има криминални елементи", пояснява комисар Тодоров.

Автор: Владимир Клисуров
Публикувано: 17 януари 2010 г., Deltanews.b
g