История за лека нощ

18 февруари 2011 г.

Налазиха ни змии

Змии плъзнаха в страната и няколко човека вече бяха нахапани. Петима са потърсили и лекарска помощ. Гнездо на влечуги бе открито и в детски дом край Златица и се наложи намесата на Гражданска защита.
„Имаме двама ухапани през последната седмица - това са първите случаи за годината", съобщи пред DeltaNews зам.-шефът на „Пирогов" по лечебната част д-р Пламен Стефанов. Трима ухапани са приети и във Военномедицинска академия във Варна. Наши читатели сигнализираха и за необичайно много влечуги, включително и отровни, видени в Средна гора и в Подбалкана. Змийско гнездо бе открито и в дома за медико-социални грижи край Златица. На място пристигна авариен отряд на „Гражданска защита", който успял да убие едно от влечугите. Районът бил проверен, но междувременно останалите се скрили, разказа шефът на Българския червен кръст Христо Григоров. Сред 60-те деца няма пострадали.
„Сградата ни се намира в планинска местност и има такива случаи. Наблизо има едно манастирче - „Свето Възнесение Господне". Там има шубраци и вероятно от там се въдят, разказа директорът на Дома д-р Величка Енчева.
У нас има 6 вида отровни змии - пепелянка, усойница, остромуцунеста усойница, каменарка, котешка змия и вдлъбнаточел смок. Те обаче не са смъртоносни. Ухапването им обаче може да предизвикат тежка алергична реакция. В никакъв случай не трябва да се измуква кръв от раната или раната да се разрязва. Крайникът трябва да се стегне, възможно най-бързо да се изпият противоалергични хапчета и да се потърси лекарска помощ.
Жаба спасява от отровата

„Ухапа ме пепелянка, но оцелях без помощта на лекар", разказа Георги Гръблев от брезовското село Свежен. Мъжът косил ливада, когато усетил ухапването по крака си и видял влечугото, с характерно рогче на главата си, да изчезва в тревата. „Добре че на края на ливадата има блато. Намерих една жаба и долепих корема й до ухапаното. След 2-3 минути тя умря. Така и бях чувал - че издърпва отровата. После съм се качил на коня и той ме е докарал вкъщи в несвяст. Една седмица жената ме гледа на легло, но вече съм добре", казва Гръблев.

Автор: Владимир Клисуров
Публикувано: 27 май 2009 г., Deltanews.bg