История за лека нощ

17 февруари 2011 г.

Най-старият унищожителен трус в света– у нас

Българските земи са сеизмична зона от най-дълбока древност. Именно тук археолози откриха данни за най-стария трус, нанесъл поражения на човечеството.
Земетресението е станало около 5400 години пр Хр., а 50-80 години по-късно е имало втори унищожителен трус.
Това съобщиха известният наш археолог проф. Васил Николов и членове на екипа му, който проучва праисторическия провадийски солодобивен център.
Началото
Селището е основано край днешна Провадия, около 5400 години преди Хр., именно за експлоатацията на огромно солно находище. В по-ранните времена хората си доставяли необходимата сол за организма чрез месото на дивите животни, които пък си я доставят като ближат солени камъни. След усядането на древните и началото на скотовъдството обаче се наложило да бъде потърсен алтернативен източник за набавяне на необходимите за човека 12-16 грама сол на ден.
Бялото злато
Така е основано селището край Провадия. Там се е намирало „солно огледало", от което изтичали множество солени извори, където концентрацията на „бялото злато" достигало невероятните 310 грама на литър. За сравнение във водата на Черно море концентрацията е едва 16 грама на литър. Археолозите са открили, че древните жители са намерили най-стария начин за производство на сол - изварявали водата в специални ями, в които били палени огньове под керамични съдове. Досега са открити около 5 дка с такива ями, но очакванията са те да се простират на около 20 дка. Изварената сол била съхранявана във формата на конус и с нея било търгувано. По това време населението на Тракия се нуждаело от около 500 тона сол годишно, а заедно с тази, която била необходима за добитъка - около към 1000 тона. Добивът край Провадия задоволявал огромна част от това потребление.
Укрепителна система
Именно изключително високата стойност на солта по това време, наложило селището да бъде силно укрепено. Жителите му изкопали ров и около 3-метрова палисада, направена от колове и глина. Портите били укрепени от каменни бастиони. Археолозите открили, че тези кули са били разрушени от неизвестна сила и след това възстановявани. На помощ се притекъл сеизмологът ст.н.с. доц. д-р Бойко Рангелов. Той установил, че разрушенията са от земетресение. Според него епицентърът е бил в района на Шабла. Това е най-старото земетресение в света, за което се откриват данни, че е засегнало човека. Около 50 години след него кулите били сринати от нов трус. Този път обаче епицентърът бил в югозападна посока.
Съвременност
Около 4200 години преди Хр. По нашите земи настъпило силно засушаване и това наложило постепенното изоставяне на селищната могила край Провадия. Солното находище било забравено за хилядолетия и преоткрито през 1917 година. Днес заводът „Соди" Девня черпи от огромния залеж, за който сондажите показват, че е дълбок 4 километра. Проф. Николов припомни, че в момента България внася цялото й необходимо количество сол, тъй като Поморийските солници не функционират, а добивът край Провадия отива изцяло за производство на сода каустик.
Васил Николов анонсира голяма изложба, която ще бъде открита на 18 декември в Археологическия музей към БАН. В нея ще бъдат показани и част от находките открити при проучването край Провадия. Особено интересни са 4 сърпа, изработени от еленови рога и кремък.

Автор: Владимир Клисуров
Публикувано: 1 декември 2008 г., Deltanews.bg