История за лека нощ

17 февруари 2011 г.

Блоковете масово пожароопасни


Сградите в София масово не отговарят на противопожарните изсисквания. Само от началото на годината до вчера са съставени 484 акта, а 30 обекта са били затворени. Най-тежко е положението в жилищните блокове, където огнеборците редовно откриват нарушения.
”Почти няма панелка, където да няма проблеми. Ние обаче ги откриваме, когато получим сигнал и отидем на проверка”, разказа пред НОВИНИТЕ ДНЕС главен инспектор Янка Мотева от Столичната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”. Най-често по стълбищата се струпват стари дървени дограми и камари боклуци, много от които са лесно запалими. На много места са поставени метални решетки, които спират достъпа на огнеборците, когато се наложи. „Именно такъв беше случаят в квартал „Слатина”, когато изгоря четиричленно семейство. Докато се среже решетката се губят животоспасяващи секунди”, коементира Мотева. Масово ги няма и пожарните шлангове по етажите, на които, според огнеборците, недобросъвестни граждани намират приложение като маркучи за поливане по вилите.
Според огнеборците Законът за етажната собственост все още реално не работи. Едва, когато домоуправителите започнат да взимат мерки и да задължават съкооператорите си да спазват изсискванията, проблемите ще намерят решение.
В сравнение с миналата година обаче пожарите са по-малко. Загиналите обаче са 15, с двама повече от 2008 година. Огнената стихия обаче е унищожила два пъти повече покривни конструкции – близо 7 дка., докато през миналата е 2250 кв. м. Според експертите това до голяма степен се дължи именно на натрупани боклуци в таванските помещения. Ръст бележат умишлените пожари. Повече от два пъти по-често колите на пожарната са се отзовавали на лъжливи повиквания.
В някои случаи опитите на огнеборците да се справят с конкретно нарушение продължават с години. Такъв е случаят с психичноболен мъж, живеещ на софийската улица „Дунав”. Бил е глобяван неколкократно, защото по стълбището трупа всякакви вещи. От Столичната пожарна написали няколко акта и на бившия домоуправител, който в крайна сметка се отказал от поста и сега блокът си няма юридически представител. На семействата от сградата се наложило на собствени разноски да викат хамали, които да разчистват общите помещения. Последната проверка е от вчера, но решение на проблема няма.
Инциденти 2009г.2008г.

Пожари 1256 1275
Лъжливи повикавания 153 63

Причини

Детска игра 16 20
Умисъл 205 183
Техническа неизправност 172 186
Небрежност с открит огън 433 395


Заб.
Всички данни са за периода от 1 януари до 8 декември