История за лека нощ

18 февруари 2011 г.

Бомби от комунизма заплашват с екокатастрофа





















В България има 33 хвостохранилища, в които се съхраняват милиони тонове опасни отпадъци и утайки. Повечето са изградени преди десетилетия, във времената, когато тоталитарното управление форсира тежката промишленост и рудодобива. Според ежегодните проверки на специалните междуведомствени комисии хвостохранилищата не са опасни, въпреки случващите се периодично изтичания, последното което е отпреди ден. Според еколози обаче немалко са изключително опасни и някои от тях са истински „бомби със закъснител”.

12 от хвостохранилищата у нас действат към различни акционерни дружества, останалите 21 са спрени.
По данни на Министерство на околната среда и водите, използваните в момента са "Рудозем - 2" към "Горубсо РОФ", "Кърджали - 2" към "Горубсо Кърджали", "Ерма река" към "Минстрой холдинг", "Лъки 2" към "Горубсо Лъки", "Бенковски 2" към "Елаците мед", "Люляковица" към "Асарел Медет", "Челопеч" към "Челопеч майнинг", "Одърци" към "Евроманган", "Медет" към "МБС", "Сеново", "Вятово" и "Каолиново" към "Каолин".
Те обаче са под постоянно наблюдение и компаниите отделят от бюджетите си за тяхната модернизация. Според еколози далеч по-опасни са вече неизползваните.
Проблем: Изтичане
Само преди ден от РИОСВ-Смолян съобщиха, че след срутване на кухина в земята от бившето хвостохранилище „Лъки 2 – комплекс” е изтекъл хвост в богатата на риба река Юговска, който стигнал и до Чепеларска. Двете реки се боядисали в сиво. Според съобщението, в язовира от години „има значителни обеми хвост” и подобен инцидент е имало и преди две години. Хранилището, което е на 35 години обаче се следи, тъй както подобно на повечето изградени преди десетилетия, е с най-високия клас на опасност „А”. Днес ще бъдат оповестени пробите от водите на реките.
Социологът Васил Кадринов от Гражданското движение против минните замърсявания припомни пред РЕПУБЛИКА, че само за година това е третото изтичане на химикали и тежки метали в река.
Проблем: Средства
Друго, което представлява потенциална опасност е това край Пирдоп, което е едно от най-големите в Евросъюза и в него са депонирани близо 200 млн. тона стрити на прах тежки метали. Изграждането му почти няма аналог в света - хранилището се намира под язовир Душанци, а реката изтичаща от него е заустена в триметрова тръба, която минава под отровите. Според еколози, има опасност при евентуални проливни дъждове, тръбата да не може да поеме целия дебит, водата от язовира да се влее в хвостохранилището, което от своя страна да прелее. За да се гарантира, че това няма да се случи има проект да бъде положена допълнителна тръба, която да гарантира изтичането на язовира. Проектът обаче е на стойност 22 млн. лева. Пари обаче няма.
Проблем: Стара мина
Опасен е и кратер на стара медна мина край Пирдоп, който вследствие на дъждовете се превръща в изкуствено езеро. Въпреки че мината вече не се експлоатира, във водата има високо съдържание на мед и кадмий, което е показателно и от тъмносиния й цвят. Водите впоследствие изтичат в близката река Медетска, която пък от своя страна се влива в Тополница. Необходимо е изграждане на пречиствателна станция за около 6 млн лева. Пари обаче и за този проект няма.
Проблем: Залесяване
През миналата година беше направена инспекция на едно от хвостохранилищата край Маджарово. Според констативния протокол ,,Преливниците не са почистени, дърветата от залесяването са изсъхнали и извлечени. Наложително е повторно залесяване.“ Всъщност при проверки на РИОСВ – Хасково от предишни години е установено, че извършената биологична рекултивация на хвостохранилището е изпълнена според изискванията, но впоследствие дървесната и храстовидна растителност е почти напълно унищожена при паша на животни. Обектът е проверен два пъти през годината, взети са проби от заустваните води. Резултатите показват превишения на нормите за втора категория по показатели pH, неразтворени вещества, мед, цинк, кадмий, желязо, манган. При проверките през 2010г всички служители на дружеството-оператор са освободени.
Проблем: Прах
Още по време на правителството на Сергей Станишев общинските съветници на БСП в Кърджали изпратиха сигнално писмо до премиера, в което изразиха „силно безпокойство за съдбата на хората от с. Островица и с. Вишеград, намиращи се в приградския район край южния град. В писмото бе посочено, че „положението на живущите там е критично, за което основната причина е замърсяването от находящото се там хвостохранилище. Спецификата на релефа на района около град Кърджали допуска и възможност това замърсяване да обхване и части от града”.
През миналата година след сигнали на жителите на село Островица отново бяха правени проверки, които показаха, че от хвостохранилището при вятър, над околните села се стелят облаци от прах.
Проблем: Отношение
Според Кадринов малко хора се тревожат реално от тези проблеми, даже сред колегите му от екологичните организации. „Тези неща обаче са много сериозни”, добавя социологът.
У нас се очаква да пристигне гръцкия зелен евродепутат Михалис Тремополос, който ще посети хвостохранилища и мини в южна България. Той вече е поставил серия от въпроси до Европейската комисия за сигурността на тези обекти.

Автор: Владимир Клисуров
Публикуване: