История за лека нощ

18 февруари 2011 г.

Убиецът от „Соло“: Мамо, борих се за живота си

Мамо, случи се нещо страшно! Мамо, борих се за живота си!
Това са първите думи на 24-годишния Илиян Тодоров към майка му Петя, след като убива 21-годишния Кирил Въжаров и 24-годишния Васил Александров, пред столичния клуб „Соло".
Ето какво разказа тя пред DeltaNews:
Илиян ми се обади посред нощ по телефона и ми каза :"Мамо, случи се нещо страшно, но искам да ме разбереш - защитавах живота си!".
Когато се виждат, синът й разказва, че са били с колегата Стефан и приятелката му Мария. Работели заедно от година, след като Илиян завършил университета. В ранните часове на 18 април вървели пред клуб „Соло" и на майтап си говорели на английски. Край тях минала пияна компания от четирима младежи. Един от тях се обърнал и им подвикнал: „"Ей, тука се говори само на български". „Че защо пречим ли ви", отговорил Стефан. Тогава един от младежите се върнал и подхвърлил: „Абе, ти май не ме харесваш а?". „Няма нужда да се харесваме", била последната дума на Стефан, преди в главата му да бъде строшена стъклена чаша. В този момент дотичали и другите трима и започнали да бият жестоко Стефан. С удари го повалили на земята. Той започнал да губи съзнание.
„Раната на главата му е жестока, бяха му направени прегледи", казва Петя Тодорова, докато поуспокоява треперещия си глас и продължава с разказа на сина си:
Илиян се хвърлил да помага на приятеля си, но и той получил удар с чаша.
„Стефан е слабичко, хилаво момче. Илиян е 60 килограма. И срещу тях са излезли четирима човека - спортисти. Нека обществото прецени до колко са били равнопоставени силите", разсъждава майката.
На въпрос за ножа, с който са прободени трима от нападателите, тя отговаря, че Илиян не е казал нищо за него. „До този момент нож, с който е извършено убийството не е намерен", добавя жената и си спомня, че синът й казал, че в ситуацията всъщност е имало няколко варианта:
„Първият беше ние със Стефан да сме на мястото на убитите, вторият - да пробваме да избягаме и третият... това което се случи", разсъждавал Илиян малко преди да се предаде, когато разбрал, че две момчета са загинали. Когато взел това решение бил много депресиран и на успокоителни.
"Ужасяващо е, че въпросът така се политизира. Мъжът ми се оттегли от всички постове", каза Петя Тодорова. Съпругът й Венцислав Тодоров бе заместник-председател на Областната организация на БСП в Перник и председател на групата съветници на партията в общинския съвет.
Тодоров е в тежко състояние и в момента се възстановява от тежка хипертонична криза, която получил след вестта за убийството, извършено от сина му.
„Каза ми: Mамо, борих се за живота си". Не зная дали да го оправдая. Ако мога да изкупя вината на детето си, убийте ме", промълвява майката.

Автор: Владимир Клисуров
Публикувано: 21 април 2009 г., Deltanews.bg