История за лека нощ

17 февруари 2011 г.

70 000 са опасните асансьори


80-90% от 80 000, колкото са асансьорите в България, не отговарят на евронормите за безопасност, заяви пред НОВИНИТЕ ДНЕС Илия Златанов, председател на Комитета на фирмите производители и вносители на асансьори.
Според Златанов безопасни са само елеваторите, поставени през последните 5 години, откакто у нас започнаха да се прилагат евронормите. Тези на 30 и повече години обаче са с изтекъл експлоатационен срок, а това е голяма част от поставените в соцпанелките.
”Всяка кабина трябва да си има врата, а не те да са на етажите. Все още се движат и асансьори с дървени решетки, а според нормите до 4 мм е допустимият отвор, който може да има на кабината, за да не може да се провре и пръстче на дете”, обяснява Златанов.
В момента в обществените сгради в страната тече проверка на Главна дирекция „Инспекция за държавен технически надзор”. Пред НОВИНИТЕ ДНЕС нейният шеф Юлиан Иванов обясни, че резултатите ще бъдат обявени през следващата седмица. Направени са проверки в няколкостотин сгради, но според Иванов по предварителни изчисления 99% от тях са изправни.
„Наистина повечето не са комфортни, шумни са и не возят гладко, но не създават опасност от злополуки”, обясни директорът на Инспекцията.
„Най-малко 60 на сто от действащите асансьори в България, произведени преди 2005 г., не са безопасни, обаче съобщи и bTV, цитирайки експерти от бранша.
Според Илия Златанов Инспекцията за държавен технически надзор умишлено не съобщава за огромния размер на проблема, тъй като по този начин се оставя впечатление, че асансьорите са проверени и безопасни, а се пораждат и корупционни практики. „Навсякъде техническият надзор се изпълнява от оторизирани частни органи и подобна Държавна агенция няма в нито една страна в Европейския съюз, дори и в изпълняващите предприсъединителни програми Хърватско, Турция, Македония”, допълни Златанов.
Сервизни техници обясниха, че редовно са по аварии. Най-често елеватори работят със счупени стъкла или със слабо осветление в кабината, което е абсолютно забранено. Миенето на етажите и избутването на водата в асансьорните шахти пък предизвиква ръждясване на металните части. На места в панелките все още се използват машини, изработени в Соца по лиценз на сръбска фирма, чийто шайби позволяват промушването само на по-тънки въжета, които обаче се износват по-бързо.

1 коментара:

  • Анонимен says:
    17 април, 2011

    бачо илия ,китайските стоки не издържат на българска употреба повече от 6 месеца ,ВЕЧЕ ТРЯБВА ДА СИ ГО РАЗБРАЛ ,ЩОМ ПОТЪВАШ СИГУРНО.