История за лека нощ

18 февруари 2011 г.

Самоубийството – новата мода в разградско

Петима човека опитаха да сложат край на живота си в разградско през двайсетте дни от началото на годината. Двама успяха. Според статистиките, това е областта с най-много самоубийства на човек от населението - през 2009 година 67 са потърсили смъртта, много са успели. А сред тях има и деца.
Севар
Гюнюл е едва на 12 години, Есин - на 15, Пембиш на 18, Галя на 21. И четирите девойки са от разградско село Севар. В рамките на година всички правят опити да сложат край на живота си, като се нагълтат с каквито хапчета намират в домашната аптечка. Благодарение на бързата реакция на лекарите са спасени. Причините - три от момичетата не могат да преглътнат любовно разочарование, а Есин го решила спонтанно, защото баща й не дошъл да я види. „Домъчня ми за него", мотивира се осмокласничката. Родителите й живеят разделени и един ден, когато баща й трябвало да дойде да я види бил възпрепятстван. Насъбрало й се, и с това, че имала няколко слаби оценки и посегнала към хапчетата.
"Разбрах, че опитала още веднъж, въпреки че обеща, че това няма да се повтори", казва кметът на Севар Несибе Кедикова. Според нея безпаричието и безработицата при родителите карат младите да посягат на живота си. Конкретните причини са само катализатор.
„Това е една ужасяваща мода. От една от друга ли гледат, от телевизията ли се учат, но стана мода", говорят севарчани.
Йонково
В разградско има случаи на цели фамилии, чийто членове един подир друг опитват да сложат край на земния си път. Преди няколко месеца 24-годишният Бюлент от село Йонково се натровил с хапчета, след като похарчил оборотни пари, на фирмата, в която работи. През 2002 г. брат му Беркант се обесил, заради тормоз в казармата. Няколко години по-рано и баща им увиснал на въжето. Йонково е едно от селата, в които често стават опити за самоубийства - последният случай е отпреди два дни. За разлика от Севар там посягат на живота си възрастни хора, а случаят с Бюлент е по-скоро рядкост. 63-годишната Анифе се натровила с хапчета, 85-годишният самотник Хюсеин се обесил. За пенсионерът Мустафа, пил сода каустик, хората в селото спорят дали е било самоубийство или е погрешка.
Съдби
Човешките съдби са различни, както и причините за самоубийствата в Разградско. 13-годишна почитателка на ЕМО-стила (популярно движение сред млади, недоволни от живота хора) опитала да се самоубие, след като приятелката й се удавила. Преди това изрязала с бръснарско ножче името й на ръката си. 45-годишен мъж се обесил, след като проиграл банков заем на ротативки. 24-годишна сама си приготвила упойваща смес. След любовна драма. Тийнейджърка зарязана от приятеля си, не успяла да го преглътне и поискала да се натрови - за щастие в домашната аптечка открила само витамин Ц. Изпила всичките таблетки, но дори не се наложила промивка Заради немотията мъж увиснал на въжето, като преди това се и запалил. Разградчанин си внушил, че е неизлечимо болен от рак и се самоубил. Аутопсията установила, че човекът няма онкологично заболяване.
Самоубийства и опити наистина стават доста често. И баща ми се обеси, разказва кметът на село Йонково Кямуран Абдурахим. Някогашният дисидент, лежал по затворите за прояви на турско самосъзнание, а по-късно активист на Движението за права и свободи оставил предсмъртно писмо, което започвало: „Фалшивите господа от ДПС, които 10 години водят партията в грешна посока, са причина да сложа край на живота си". Увиснал на въжето ден, след рождения ден на брата на Кямуран - за да не помрачи празника. Кметът на Йонково отдава многото опити за самоубийства на немотията. И обяснява, че има хора, които видимо са в депресия, но ако близките им поискат да ги заведат на психиатър отвръщат: „Абе аз да не съм луд". После обаче посягат на живота си.
За тийнейджърите смъртта е имагинерно понятие. Прекрачването и връщането от Отвъдното за тях е лесно, и за да постигнат някаква цел правят опити. Спонтанно се нагълтват с лекарства, но понякога дозата се оказва по-голяма, обяснява опитите за самоубийства сред младите психиатърът от разградската болница д-р Владимир Заимов. Той има обяснение и за многото такива случаи сред турското население:
Всичко започна след 1989 г - с Голямата екскурзия. Дотогава в турската общност царяха патриархални нрави. Най-възрастният беше като старейшина и ако сред по-младите се появяваха някакви проблеми, веднага се взимаха мерки. Всичко това се разпадна с един замах след заминаването за Турция и след това с връщането на тези хора. Младите останаха едно изгубено поколение, без корен. От друга страна нагласата сред голяма част от турското и ромското население е, когато има проблем да се търсят знахари, а не лекари.
За доказателство д-р Заимов разказва комичният случай как името му се появило в Корана:
Започнаха да идват при мен един след друг хора от кубратските села. И казват - направени са ни магии, но ходжата прочете името ти в Корана и идваме за спасение. Оказа се, че много хора от местните имали психически проблеми или си внушавали, че са омагьосани. Ходжата не успявал да ги излекува и четейки Корана казвал: Идете при д-р Заимов.

Автор: Владимир Клисуров
Публикувано: 20 януари 2010 г., Deltanews.bg