История за лека нощ

17 февруари 2011 г.

Поп вари ракия в църква


В Горната църква на град Берковица незаконно се произвежда ракия. Всеки желаещ, който иска да се възползва от казана и да си приготви спиртната напитка, заплаща такса на отец Евгени Георгиев, който стопанисва храма "Света Богородица.
Това разказаха хора от града на адвоката Даниел Каменов от местното Сдружение "Граждански контрол". Някои от от тях дори редовно се възползвали от услугата, предлагана от поп Евгени.
Сигнал
Сдружението е подало поредния сигнал до властите за нередности в църквата днес около обяд, пише местното електронно издание noviniteb.com („Новините от Берковица"). Пожарната в града е била уведомена, че казанът отново е влязъл в действие. Според хората, уредът за варене на ракия е добре скрит в работно помещение на храма.
„Този казан работи на газ, което го прави опасен. Аз не съм го виждал с очите си, но много от жителите на града са ми разказвали за него", заяви пред DeltaNews Даниел Каменов. Той бе категоричен, че 300-годишната църква, която е паметник на културата, е застрашена от подобен вид експерименти.
„Няма такова нещо. Това са щуротии. От вас научавам за тази информация. Има си пожарни органи, които са констатирали, че всичко е наред", каза за DeltaNews отец Евгений Георгиев. Той категорично отрече, в църквата да има казан за приготвяне на ракия.
Алъш вериш
Даниел Каменов обясни, че според жителите на Берковица, варенето на ракия е само един от многото начини, измислени от попа, да си докарва по нещо отгоре. „Разказвали са ми много неща. Пожарникарите са споделяли, че винаги, когато отидат на проверка в храма, им се казва, че от стаята, в която е казана, няма ключ. Така че те до днес не са успели да проверят всички помещения", категоричен е Каменов. Той посочи, че отецът продава светена вода в бутилки от минерална вода. Цената на едно шише от половин литър е един лев. „От заведенията в Берковица му събират пластмасовите бутилки", разказа адвокатът. След това отец Евгени ги бутилирал и пускал в продажба, като върху етикетите залепял нови. Когато обаче стикерът се махне, отдолу лъсва марката на минералната вода.
Друга практика била, всичкият алкохол, който се носи на погребенията от опечалените роднини на починалиая, да се прибира. След това той се бутилирал наново и отивал в Гърция. Там се продавал като църковно вино или църковна ракия. Запознатите с алъш вериша на попа казали на Кашъмов, че църковният служител имал и друг начин да ощетява миряните.
„Например, умира бащата на някого. Отец Евгени отива при скърбящия син и му казва, че известно време трябва да пали свещи в Гърция. Понеже човекът няма как да прави това, той му обяснява, че така и така има път към южната ни съседка. Казва му, че ако иска може да му даде пари за свещи и той ще ги пали вместо него", разказа адвокатът. Този номер минавал много често.
Отец Евгени е член на Общинския съвет в града. Жителите на Берковица разказват, че отецът успешно прилага търговския си талант и в местната управа. В съвета са 21 души. Според хората са се оформили две групи, всяка от по десет човека. Църковният служител умело лавирал между двата лагера, като винаги гласувал за предложенията на единия. „Неговият глас никога не е безвъзмезден", обясни Каменов.

Автори: Владимир Клисуров и Георги Бойков
Публикувано: 4 февруари 2009 г., Deltanews.bg