История за лека нощ

17 февруари 2011 г.

Тийнейджърка погази канона и скочи за кръста

Въпреки изричната забрана на Българската православна църква момиче се хвърли за кръста в езерото в столичния квартал „Дружба".
В разрез с канона, 18-годишната плувкиня Мария Златкова скочи в леденостудените води наравно с още 33 мъже.
Победителите
Пред DeltaNews тя каза, че не скача за първи път и твърдо вярва, че гмуркането по Богоявление ще й донесе много здраве през годината. Златкова, която бе и най-младият участник, добави, че едва след като излязла от водата разбрала, че е нямала право да хване кръста.
Смелата девойка обаче бе изпреварена от 21-годишния Диян Начев от Плевен, който пръв се докопа до него. Младежът, трениращ айкидо, бе поздравен лично от кмета Бойко Борисов
Редом с тях във водата се хвърли и 67-годишният Тодор Дишлийски. За първи път той прави това през далечната 1985 г. в село Ярлово. „Правя го за мое здраве и за здравето на всички. А за мен е чест да съм до тези млади момци", каза пред DeltaNews възрастният човек, който е изявен природолюбител. Години наред той е правил туристически маркировки в планините, изградил е и много гнезда, които припознали като свои домове двойки щъркели.
Слънчев тупаник
Подготовката за паметния скок бе съпроводена от чашка коняк и лек скандал. Изискването на водолазите от „Гражданска защита" бе най-много 25 души да се метнат в езерото. Районният кмет на „Искър" Йордан Томов обаче се застъпи, всички желаещи да бъдат допуснати. Като единствено условие остана те да минат задължителния медицински преглед. Въпреки чашката коняк, за който смелчаците се шегуваха, че ги е ударила като „слънчев тупаник", някои от тях намазаха телата си с мехлеми за сгряване.
Страстите Богоявленски
Хвърлянето на кръста в дружбенското езеро се превърна в истински празник. Редом с именяка - кмет на район „Искър" Йордан Томов, както столичния градоначалник Бойко Борисов и зам.-кметът по бюджет и финанси Минко Герджиков, край езерото в „Дружба" се събраха хиляди софиянци. Много от тях запалиха свещички за здраве, докато Знеполския епископ Йоан отслужи тържествена Света литургия. Сред прекръстващите се хора можеха да бъдат видени и служители на „Гражданска защита", и полицаи, които охраняваха мероприятието. Докато те скланяха глави пред хоругвите, епископ Йоан поръси с китка здравец, натопен в светена вода, челата на Бойко Борисов и Йордан Томов.
Няколко бурета с безплатно червено вино подгряха страстите на зрителите допълнително. Градусът дори накара мъж на средна възраст да се намаже със сняг, след което да се сгрее с лицеви опори сред преспите.

Автор: Владимир Клисуров
Снимки: Калоян Сомлев
Публикувано: 6 януари 2009 г., Deltanews.bg