История за лека нощ

18 февруари 2011 г.

Тракийско злато скара археолози


Грандиозен скандал разтърси научните среди след поредното археологическо откритие. Става въпрос за начина, по който беше намерено преди няколко дни поредното тракийско съкровище в надгробна могила край с. Синеморец. Според някои археолози има данни за заличаване на нерагламенти-рано разкопаване на обекта.
Историята на археологическите разкопки на могилата датират от 1995 г., когато екип, ръководен от д-р Никола Теодосиев я проучва. Работата спира, след като Теодосиев се разболява. Официално в могилата не е открито нищо ценно, но директорката на Бургаския регионален музей Цоня Дражева заявява, че това не е документирано, тъй като в архивите на музея не е постъпила никаква документация от разкопките, въпреки че това е задължително, тъй като музеят е регионален. Развръзката около проучванията се заформя това лято В началото на юни т.г. с разрешение на Петко Костадинов, кметски наместник на с. Синеморец, части от могилата са разрушени с булдозер на строителна фирма "Доминго" ЕООД, собственост на Недялко Гинин, тъй като тя скривала гледката към морето от частният му хотел. Информацията за разрушаването на археологическия паметник достига до Бургаския регионален музей, който трябва да се грижи за опазването на подобни обекти в района. На 7 юни на място заминава екип, в който влизат директорката на музея Цоня Дражева, археоложката Кръстина Панайотова и регионалният архитект на община Царево. Специалистите изготвят констативен протокол и уведомяват директора на Националния институт за паметниците на културата арх. Георги Угринов. На 16-и см. Угринов изпраща писмо до Прокуратурата, в което се казва, че "лицата са осъществили престъпление по чл. 278 от НК. Въз основа на горното се обръщаме към Вас с молба да образувате наказателно производство по случая". Последвалата проверка установява, че има данни за криминално деяние и вчера Окръжна прокуратура образува дознание по случая.
Междувременно нещата се усложняват още Както сама разказва, през изминалия уикенд археоложката Даниела Агре, която ръководи разкопки в с. Златиница, Ямболско, решава да релаксира в Синеморец. В събота около 19 часа вечерта тя се озовава при отчасти разрушената могила и забелязва да стърчи керамика. Получава разрешение от председателя на Съвета за теренни проучвания проф. д. и. н. Васил Николов да прибере стърчащите на повърхността находки. Тя обаче проучва разкрилия се гроб. Оказва се погребение на царица от тракийското племе асти. Находките са от голямо научно значение, като излизат около 160 предмета, от които 120 златни. Проф. Николов отрича да е дал разрешение за цялостно проучване на гроба и да е получил от Даниела Агре информация, че всякаква дейност по могилата е противозаконна, тъй като тя е под полицейско наблюдение, след сигнала на арх. Угринов. От своя страна директорката на Бургаския музей също твърди, че тези действия са противозаконни, тъй като с тях са били унищожени доказателства около предишното посегателство над могилата, което може би е било с цел попълване на нечия частна колекция. Според Дражева са били намерени уникални златни огърлица с касетъчна закопчалка с надпис, по който може да се разчете името на притежателя, златна диадема за глава с масивни тръбни части и две обици тип наушници. В същото време Даниела Агре е категорична, че в нея са открити само фрагменти от златна огърлица, останки от златен венец и сребърни апликации.

Автори: Владимир Клисуров и Асен Йорданов
Публикуване: Телеграф