История за лека нощ

18 февруари 2011 г.

13-годишният Марти загина в игра на реалити

13-годишно момче загина по ужасяващ начин в Козлодуй. Детето измислило игра, подражаваща „Страх" и „Форт Бояр", но за разлика от телевизионните герои нямало никакво обезопасяване.
Трагедията се разиграла снощи малко след 19 часа.
Игра
Мартин Маринов си играел със свой 9-годишен приятел. За да разнообразят играта, на Марти му хрумнало да се вържат за катерушка и така да достигат най-горната й част. Преметнал през железата верига за заключване на колело и промушил главицата си в долния край. Опитал да се набере нагоре, но детските му ръце не издържали и малкият увиснал на веригата. Чуло се изхрущяване и вратлето му се скършило. При вида на обесеното момче децата от площадката крещейки хукнали на всички страни. Наблизо минавала млада жена, но при гледката почти изгубила съзнание и вместо да се притече на помощ, в паниката си поред започнала да звъни на пожарна, полиция, Бърза помощ. Когато екипите пристигнали на място само констатирали смъртта на детето.
„Тази трагедия трябва да стане достояние на обществото, защото виждате докъде водят разните телевизионни реалититаа", коментира пресаташето на Областната дирекция на полицията във Враца Красимир Василев. Според него до фаталният край се стигнало, след като Мартин гледал епизоди на „Страх" и „Форт Бояр" и в играта смесил елементи от двете предавания.
DeltaNews потърси за коментар известният криминален психолог професор Бойко Ганчевски. Ето и неговото мнение за влиянието на предавания, книги и игри върху подрастващите:
Подобни трагедии не са рядкост. Преди 3 години дете полетя от осмия етаж в Русе. Когато работих по случая се оказа, че точно преди фаталния миг, малчуганът чел „Хари Потър". Решил е, че и той може да литне като Хари и като Икар. Спомняте си и жестокото убийство в Перник, когато 17-годишният Кристиян съсече с брадва връстника си Кристин. Когато го разпитвах се оказа, че когато бил на 7 Кристиян видял как баща му ударил чичо му с брадва. Мъжът оцелял, но случката останала в паметта на момчето и то закла съученика си с брадва в същата тази стая. Това се нарича подражание - малките гледат от възрастните и правят същото. Трагедията в Русе и сегашната в Козлодуй обаче се дължат на копирано поведение - децата гледат от филми и книги и не са достатъчно зрели, за да осмислят до къде се простира реалността. Поради тази причина в САЩ са забранени продажбите на слаби кукли, защото момичетата искат да приличат на Кейт Мос и се стига до булимия. Ограничени са и продажбите на кукли на мускулести мъжаги - Шварценегер например. Причината е, че подобни игри водят до агресия. Ето един пример, че и зрелите хора страдат от копирано поведение. В края на XVIII век Гьоте написва един свой роман „Страданията на младия Вертер". В него се разказва за теглата и за постоянните проблеми на един студент. Когато книгата излиза, започват масови самоубийства на студенти. Просто откриват готово решение на проблемите си. И до днес в психологията има термин „Ефект на Вертер". Казвам всичко това, защото е показателно, че не можем да се предпазим от подобни инциденти. Трябва обаче да положим усилия, защото ние сме много заети и децата ни са оставени на самотек. Аз отдавна пледирам за ограничаване на подобни предавания, както и на игрите с насилие в Интернет. Спомняме си деветгодишното дете, което уби осемгодишният Мурад в Хасково. Точно преди това малкият убиец беше играл игра с агресия - Counter Strike. Съдбата на децата ни е в наши ръце.
Атанас Михайлов, водещ на „Страх": „Не обвинявайте телевизията"
„Не мисля, че виновни за такива инциденти са предаванията по телевизията, а по-скоро компютърните игри, а може би и медиите и родителите", каза за DeltaNews водещият на „Страх" Атанас Михайлов. „Всяко едно предаване се прави малко или много с цел да предизвика подражание. Жалко, че сега се е случило най-лошото", коментира още водещият. Според него фатални инциденти могат да се случат дори и в най-невинната детска игра на „Стражари и апаши", но това не означава, че тя трябва да се забрани и обвини. Неслучайно всяко предаване по регламент започва с молба към зрителите в никакъв случай да не пробват вкъщи това, което виждат при нас, напомни Михайлов. „Децата обаче са си деца и не винаги се вслушват в съветите", обобщи той. Водещият добави, че всички страшни и опасни номера в предаването се правят под надзора на професионалисти.
„Нова телевизия": "Не търсим имитация"

"Нова телевизия" изразява съжалението си във връзка с трагедията в Козлодуй и е съпричастна към болката на семейството на Мартин Мартинов, се казва в официалното изявление на медията. В него се казва още, че идеята на „Страх" е да покаже положителните качества в една личност - сила на духа, психическа и физическа издръжливост, преборване на страховете. „Нова телевизия" няма за цел да провокира имитация на предаванията или филмите, които излъчва.

Автор: Владимир Клисуров
Публикувано: 24 март 2009 г., Deltanews.bg