История за лека нощ

17 февруари 2011 г.

Латински печат превърнат в тежест за въдица


На изумителна находка се натъкна археологическият екип, проучващ патриаршески църковен комплекс в Търновград.
При разкопките е открит оловен печат, чиято историческа стойност е много по-висока от намерените златни и сребърни пръстени, монети и други находки. Това заяви ръководителят на екипа професор Николай Овчаров.
Св. Нонус
На печата е изобразен непознатият в източноправославното християнство Св. Нонус. Светецът е живял през IV век, като по-голямата част от живота си е прекарал в манастир, намиращ се на малък остров в река Нил. По-късно Св. Нонус става епископ на Хелиополис (град в днешен Ливан), след което и епископ на Едеса (в днешна Турция). Светецът е известен с това, че покръства в християнската вяра Света Пелагея. Католиците честват неговия празник на 10 ноември.
Печатът
Според професор Овчаров намирането на печата с изображението на Св. Нонус в Търновград е свързано с папските делегации, които цар Калоян кани, за да признае Рим властта му. На гърба на печата има надписи, но не се четат, тъй като е продупчен. Причината е, че някъде през вековете, случаен човек му е намерил практическо приложение - като тежест за въдица.
Значение
Професор Овчаров нарече разкриването на църковния комплекс „Св. Иван Рилски", в който е намерен и уникалния печат, най-голямото средновековно откритие на годината. В него е служил първият български патриарх Василий. По-късно там са положени и мощите на Св. Иван Рилски. При разкопките са открити три гроба, един от които на висш аристократ. В него е намерен златен пръстен с двуглав орел. Николай Овчаров предполага, че това е бил един от най-приближените хора на царете Иван Александър и Иван Шишман. Открит е и пръстен, принадлежал на болярка. Изработката му е особено фина и е инкрустиран с полускъпоценни камъни.
Очаквания
През идната година проучванията ще продължат, като се очаква да бъдат отпуснати двойно повече средства за разкопки. Професор Овчаров смята, че комплекса ще надмине по могъщество „Св. Четиридесет мъченици". Изследванията на некропола ще продължат от другата страна на шосе, което го разцепва на две.

Автор: Владимир Клисуров
Снимка: Мартин Ангелов
Публикувано: 15 декември 2008г., Deltanews.bg