История за лека нощ

18 февруари 2011 г.

Българи произвеждат умен газ

Българи купуват и внасят у нас генератори, произвеждащи т.нар браун газ, открит от нашия сънародник Илия Вълков.
Ученият емигрира в Австралия, където приема името Юл Браун. Генераторът произвежда газ с удивителни свойства, на базата на водород и кислород.
У нас
„Знам за много хора, които в последно време внасят все повече генератори за браун газ. Има все по-силен интерес, а с мен се свързват и хора, които искат да им продам проекти”. Това разказа пред РЕПУБЛИКА дъщерята на Юл Браун – Деспа Стоянова (Деси Браун). Заради по-ниските цени генераторите се внасят основно от Южна Корея и Китай, въпреки че се произвеждат и в съседна Румъния.
Сред внеслите има и такива, попаднали на ментета. Със Стоянова се свързал един от тях, който купил три генератора от Сингапур. Платил към $10 000, като идеята му била да препродаде у нас два и един да запази за себе си. Оказало се обаче, че нито един не работи.
В родината на Илия Вълков промишлено производство на генератори няма, въпреки че ентусиасти са успели да сглобят няколко. Самата Деспа Стоянова разказа, че е има готов, който скоро трябва да заработи.
Изобретението
Генераторът, който създава Юл Браун използва екологично чиста технология, по която водата се разгражда на кислород и водород – оксиводородна смес. Използва се електрически ток, за да се разделят и разграничат молекулите на водата, което позволява на водорода и кислорода, да действат независимо един от друг. При процеса се освобождава голямо количество енергия, която може да се използва за рязане и отопление.
Генераторът, който се използва за рязане, в включен към малка горелка. При демонстрациите на Браун отпред се слага дървена плоскост и той веднага прогаря в нея дупка. Съ¬щото се случва и с метален лист, с мраморна плоча или с тухла. В същото време горелката не се нагрява и се държи с гола ръка, почти до дюзата. Опитът с волфрамова клечка, (метал, който кипи при 6690 градуса) е още по-впечатляващ - с бял пламък пръчка¬та започва да се изпарява, а другият й край остава студен и може да се държи с ръка. Пламъкът се държи разумно – според материала, към който е насочен той повишава температурата си до необходимата. Оказва се и, че ако с горелката се нагрее радиоактивен елемент, след две минути той става толкова безвреден, колкото е фоновата радиация.
Ученият използва изобретението си и в колите. Една от демонстрациите му е автомобил с бидон с 4 литра вода и две клетки, в които произтича електролиза, да измине стотици километри, с минимално количество гориво.
Без обяснение
”Пламъкът на газа е с особени свойства: без да използва кислорода наоколо, той може да реагира и да топи всякакви материали - ре¬же стомана като кашка¬вал, топи и споява, изга¬ря и разгражда радиоак¬тивни и токсични отпадъци, прави от водата гориво, произвежда електричество, създава вода в пустинята, суши въглища, пречиства ру¬дата и т. н. - безброй приложения във всички области на живота”, е формулировката на Юл Браун за неговото откритие.
Той обаче така и не успява да го обясни и въпреки многобройните опити газът няма никакво научно обяснение и до днес.
Откривателят лежи в Белене заради научна дейност

Илия Вълков е роден през 1922г. От най-ранна възраст проявявал интерес към техниката. Завършва с отличен търговската гимназия през 1941 година. Скоро след завършването си е призван да отслужи редовната си военна служба в Българския военноморски флот. В края на войната учи в пловдивската семинария и електроинженерство в софийската политехника. В годините на комунизма е изпратен в ТВУ-Перник и лагера в Белене за "съмнителни научни дейности". След това Вълков бяга в Турция, но там е обвинен в шпионаж и още 6 години лежи в затвор. Освобождава го мъж представил се като майор Браун от ЦРУ, който му помага да замине за Австралия. Там Вълков сменя името си на Юл Браун: Юл - на името на любимия си актьор - Юл Бринър - и Браун - на своя спасител. През 1971 година Юл Браун изобретява наречения на негово име браунов газ. След като през 1978 година го патентова, първият си генератор българинът продава в Китай през 1984 година, където и до днес се използва за изгаряне на радиоактивни отпадъци.
Браун умира през 1998 година с Сидни. След смъртта му имуществото му е разпиляно и разпродадено, колата му изчезва в неизвестна посока, а проектите направени през последните 10 години преди смъртта му и връчени на неизвестен българин - негова дясна ръка, не са открити и до днес.
Изобретения на Браун събират прах в посолство

Дъщерята на Юл Браун съобщи, че няколко от първите генератори, създадени от баща й, в момента събират прах в посолството на България в Канбера. Те са били собственост на Деспа Стоянова, но тя решила да ги дари на Националния политехнически музей. Стоянова разказа, че правила постъпки пред различни институции да се намерят пари за транспортирането на два от най-запазените до София, но финансиране няма.

Автор: Владимир Клисуров
Публикуван: 10 януари 2011 г., в-к Република