История за лека нощ

17 февруари 2011 г.

Всяко пето дете сяда до шофьор без книжка


22% от учениците са били превозвани от шофьор без книжка. Това показват данните от социологическо проучване, които представи Мариета Ангелова от научно-изследователския институт по криминология към МВР. 37% от учениците пък признават, че пресичат на червено.
Данните бяха представени на семинар по противодействие на пътно-транспортните произшествия, който се провежда в момента в Сандански.
Шофьорски книжки
Проблемът с неправоспособните водачи е особено тежък и при мотоциклетите. В последните години се забелязва сериозно увеличение на катастрофите, в които участват превозни средства на две колела. Това каза главен инспектор Красимир Костов от Главна дирекция „Охранителна полиция", сектор „Пътна полиция", предаде кореспондент на DeltaNews. Според него опасността идва от факта, че множество хора на средна възраст са купили мотоциклети и ги карат, без да си направят труда да изкарат шофьорски курс. От друга страна по селата и малките градове много възрастни хора се движат с велосипеди, въпреки че реакциите им са вече забавени и понякога правят неочаквани движения. Костов подчерта, че от началото на тази година вече 108 човека не са между живите по вина на неправоспобни водачи. Много от хората пък са късани на изпитите по няколко пъти и „има редица случаи, когато взимат книжка от осмия път". Предложението на Красимир Костов е свидетелство за правоуправление да не се дава след третия неиздържан изпит.
Велосипедисти
Главният инспектор призова да започнат да се глобяват и велосипедистите, когато извършат нарушение. Според него от изключителна важност е колоездачите да носят светлоотразителни жилетки и велосипедите да имат т.нар. „котешки очи".
В доклад на инж. Веселин Панчев бе обърнато внимание и на проблема с тежкотоварните автомобили на пътя. По последни статистики 87% жертвите са блъснати от ТИР-ове и около 6-7% са убити от камиони.

Автор: Владимир Клисуров
Публикувано: 11 декември 2008г., Deltanews.bg