История за лека нощ

17 февруари 2011 г.

Наркомани се помпат с метадон


“Искам една двайска мед”. Желанието си изказва мъж на средна възраст, застанал на метри от сградата на медицински център, предлагащ частна метадонова програма. „Мед” всъщност е жаргон за метадон. На предложението за сделка веднага се отзовава Станчо, хероинов наркоман, записан в програмата. Той е от тези, които са на високи дневни дози метадон – 14 кубика, а има и такива, които вече са на 20 кубика. Таксата за програмата е твърда и не се влияе от това каква е дозата – 220 лева на месец. Станчо обаче си изкарва четири пъти повече, пари които „инвестира” в хероин.
”Един кубик на улицата върви по 2 лева, така че това са близо 30 кинта на ден- далаверата е добра. Сестрите те карат да изпиеш пред тях една доза и ти дават останалите за седмицата. Обикновено и аз и другите, които правим тази схема, още пред програмата „развързваме” метадона”.
Наркоманите са наясно, че винаги могат да очакват проверка дали са чисти откъм хероин. Затова молят приятел, който е на метадон, но не употребява наркотици да напълни спринцовка с урина. Тази спринцовка се носи в гащите, когато получават метадон. Ако в програмата се усъмнят и поискат проба, в действие влиза помощното средство, въпреки че процедурата се следи от сестра. Тя обаче стои зад гърба на даващия проба и няма как да види, че урината в шишенцето се впръсква от спринцовката.
Метадонът е търсен от наркоманите, неучастващи в програмите ( в София са 10, две са безплатни) е, че е по-евтин и действието му напомня това на хероина, но “вълната е по-силна, осещаш как те залива”, обясняват пробвалите. Действието му обаче е по-краткотрайно. „Метадонът, когато е за лечебни цели се пие, но когато искаш да се надрусаш е „на помпа”, за по-силен ефект. От друга страна при настоящите и бивши венозни наркомани се наблюдава и т.нар. игломания – пристратеност към иглите. „Минавам през близката аптека и срещу 12 стотинки си взимам спринцовка и игла. Тъй като е течен няма нужда да се разрежда, просто изтеглям „меда” от шишенцето и веднага си го удрям”, разказва Илиян, който е решил да се „чисти” и кара само на метадон. Целил се първо във вените на ръцете. После в краката, където е най-голямата вена в човешкия организъм - базаликата. Има случаи на наркомани, които се боцкат в базаликата, където от „помпите” дупка е станала такава, че може да се пъхне фас.
„Естествено, че ги познавам кои са наркомани и за какво купуват спринцовките. Но по-хубаво ли е да им откажа и да вземат използвана от земята?”, разсъждава фармацевтът Красимир, чиято аптека е на метри от метадонова програма. В съседство има междублокова градинка, която е осеяна със спринцовки, игли и смачкани шишета от метадон. Изкривеното чувство за солидарност, някой да не се набоде на използвана игла, е накарала част от наркоманите да забият „помпите” в стъблото на дърво, което въпреки че периодично бива почиствано, след дни пак заприличва на таралеж.
Наркоманите се шегуват, че хероинът вече се поръчва като такси, а не както едно време – взима се от „поста”. Обажда се на телефон, зад който стои диспечерът за съответния квартал. Той му казва къде и кога ще получи стоката. Дилърът пренася пакетчето с „кефево” в устата си. Топчето е увито в две полиетиленови найлончета, като по този начин при полицейска акция може да го глътне, без хероинът да се разтвори в стомаха. Или е „десетка” или „двайска”, според това за колко лева иска купувачът. В по-голямата си част хероинът вече не се контролира от високи нива, но всеки район все още си има „фирма”, която се ползва с монополни права. Например дилърът за софийския Център отказва категорично да продаде на познат клиент, ако той е например в „Гео Милев”, „Слатина” или „Редута”, където работи негов колега.
Хероинови наркомани останаха малко. Сега на мода е амфетаминът, разказва разследващ полицай. „Някои измряха, някои са в затворите, някои са в Италия и Испания, където отначало заминаха в комуни”. Именно стесненият пазар е причината босовете да зарежат борбите за хероина. Хероин в момента се продава само в големите градове и в затворите, където си остава на особена почит.

Автор: Владимир Клисуров
Публикуван:

6 коментара:

  • Анонимен says:
    03 октомври, 2011

    taka e po dobre ot kolkoto da kradat ot horata po ulcata taka4e ne se oglejdaite v metadonovite narkomani

  • Анонимен says:
    19 февруари, 2013

    Не гледайте наркоманите,а така наречената политика и как съсипаха и съсипват държавата.Дайте да се надигнем и да променим нещата тогава и проблема с наркотиците ще намалее не ви ли писна само да ни лъжат и ние да стоим със скръстени ръце няма победа без война и няма да дойде друг да ни оправи държавата!Всичко зависи от нас затова хайде да се надигнем като един народ и да променим бъдещето си!

  • Анонимен says:
    03 февруари, 2014

    Зашто всички в тази малка Държава, не можем да сме единни?Това е най големият проблем на Българите.
    Ето защо нашата държава,е на дъното.
    Ето защо всеки втори Българин,се друса и се опитва да избяга от реалноста,да забрави всичките си проблеми .
    Не трябва да гледаме как нашите сънародници се самоубиват,a трябва да сме единни. Да си отворим очите,и да видим,от каде всъщност идва целият този проблем.
    Кои,са тези които стоят зад всичко.Всички знаем кои са хората които дърпат конците,но никой от нас не се и опитва да промени нещо.Така е защото,сам Човек не може да се справи с това,и всички ние го знаем.Но,ако знаем,че не сме сами,ако знаем че има и други които искат да променят нещата,Тогава вече ставаме една много голяма сила,защото Ние сме народа на България,Ние сме тези които дават власт на политиците и само ние можем да им я отнемем.
    Защото,точно тези политици ни докараха до това положение ,Стига с това смирено подчинение,нека всички се исправим и да застанем един до друг.Стига сме гледали как ни се смеят в очите.Наи нагло ни купуват гласовете,и после ги гледаме по телевизията как се препичат по Хаваите,други имат по Няколко самолета дори

    Няколко
    няколко "къщички" в Бояна. и,от каде са

  • Анонимен says:
    22 април, 2014

    Това се получава благодарение на хора като Д-р Канчелов , бивш министър прокарал закона за частните програми.Няколко месеца след като направил закончето той се маха от политиката и започва да дава мед на така или иначе вече изнемогващи (гадни наркомани ) на цена от 500лв .Принципно метадона трябва да го има в аптеките , да ти дадат една карта с име и доза , да ходиш всеки ден до аптеката и това да продължава от6 до 12 месеца както си е в повечето нормални страни .Така няма да има струпване на зависими на определени места в определено време,но така (държавните)дилъри който са се нарекли доктори и сестри ще загубят поминъка си .Много са ми странни сестрите каква сложна работа вършат (сипват метадон със спринцовка) то значи всеки който го може това е готов за тази работа МЕД СЕСТРА НА ДЪРЖАВЕН ДИЛЪР

  • Unknown says:
    01 април, 2016

    dilari kasieri kolko pari nosish pari nosish li nqma da te pita kak si insche lekari sa pa nedai boje da se oplachesh ot neshto ili da spodelish greshka ili kakvoto i da e nali sa psiholozi vednaga nakazan si 30 dena seki den i ti namalqvam dozata ama chakai az zburkah zashtoto mi e malko na koi mu dreme nakazan pari nosish li

  • Unknown says:
    01 април, 2016

    dilari kasieri kolko pari nosish pari nosish li nqma da te pita kak si insche lekari sa pa nedai boje da se oplachesh ot neshto ili da spodelish greshka ili kakvoto i da e nali sa psiholozi vednaga nakazan si 30 dena seki den i ti namalqvam dozata ama chakai az zburkah zashtoto mi e malko na koi mu dreme nakazan pari nosish li