История за лека нощ

17 февруари 2011 г.

Бабугери и кукери заляха Перник

С невероятно светлинно и музикално шоу бе открит фестивалът „Сурва" в Перник. Шествията на сурвакари, кукери, дервиши, бабугери, джамалджии и камилари преобразиха града.
Страховито маскираните участници гонят злото с огньове и с хиляди чанове, и хлопатари. Точно 5555 са участниците в 18-тото издание на феста. 91 са формациите, като има и такива от Португалия, Холандия, Русия, Македония, Сърбия, Словения, Албания, Беларус, Полша и Черна гора. Заявилите участие египтяни се отказали в последния момент, уплашени от студа.
Млади и стари, мъже и девойки
Традицията само млади, неженени, мъже да бъдат кукери вече не се спазва толкова стриктно. Някои от маскираните все още не ходят на училище, на други годините вече едва позволяват да носят тежките маски, които се извисяват на 5-6 метра над главата на човека. Немалко девойки също се включват в шествията. Понякога нещата са доста объркани - в групата на читалище "Просвета" от Стралджа мъж е облечен с женска народна носия. Най-високият лик е на кмета на земенското село Габров дол Михаил Михайлов - цели 7 метра. Маската е украсена със знамената на България и на ЕС. Украена е с хилиди пера от пуйки и кокошки.
Веселба и традиции
Веселбата е гарантирана от кюфтета и кебапчета, които цвърчат на скарите на предприемчивите търговци из площада. Естествено обилно поляти с вино. Не стана ясно дали от кървавочервената течност президентът на Фондацията на европейските карнавални градове Хенри Ван дер Кроон, позагуби английския, си при приветственото си слово на откриването. Тогава кметицата на Перник Росица Янакиева заяви, че фестивалът е израз на най-жизнените и устойчиви традиции в българската маскарадна обредност.
В неговите рамки бе открита и работилница за маски. Карнавалът ще продължи до неделя.
Думите на Войводата на фестивала най-добре описват важността на събитието:
Какви са сурвашкарите от Пернишко, големи и малки, които лумкат звонци и хлопатари, за да гонят злото? Това са хора, кои пазят обичаите си, защото знаят, загубят ли ги, загубени са и те самите. Маскарадът идва от зората на човечеството. Всеки дето 'оди с маска е дълбоко свой на народа си. Фестивалци лудо пазят традицията, защото и тя ги пази тях. Пазим фестивала както си пазиме очите. И още нещо требе да се знае. Краищенската душа е широка. Ако идеш с блага дума, не се бой. Инак бегай надалече. Това са хора, които лесно не можеш да излъжеш. Обичат да варят ошав, но не за ядене, а за пиене. Та понякога ги кара на кавга, ама не държат много гарес. Инак са 'арни и работни. Когато са свободни се разтушват, 'одат си на гости, играят 'оро, обикалят на ум свето...И се чудят какъв е тоя свет, дето толкова им се дзвери на адетите.

Автор: Владимир Клисуров
Снимки: Калоян Сомлев
Публикувано: 24 януари 2009 г., Deltanews.bg