История за лека нощ

17 февруари 2011 г.

Цигани заплашиха общински шеф със смърт

На всеослушание циганска фамилия заплаши шефката на общинския отдел „Жилфонд” в Русе Анелия Няголова със смърт, защото на мъж от родата били поискани 3 бона рушвет, за да го настанят в жилище. Самият той пък се качи на кран и заплаши, че ще се хвърли.
Всичко започнало в ранни зори, когато минувачи открили млад циганин да спи пред къщата на окръжния прокурор Огнян Басарболиев. Обяснил, че няма да мръдне от там докато не говори с него. Басарболиев обаче е в отпуск и 36-годишният Росен Танев бил изпратен при заместника му - Валентина Личева. Пред нея Танев обяснил, че излежал 12-годишна присъда и след излизането от затвора му било отказано общинско жилище. От прокуратурата мъжът бил изпратен при шефката на „Жилфонд” Анелия Няголова. Оказало се, че родата на Танев обитава общинска къща в квартал „Родина”. Мъжът обаче не искал да живее там, понеже главата на клана и негов баща - бай Георги - бил психичноболен. Няголова обяснила на Танев, че първо трябва да се картотекира и едва след това може да се разгледа проблема.
”Всъщност няма как на всеки да дадем самостоятелно жилище. Мъжът твърди, че се грижи за две деца, а жена му е в Плевенско. Там обаче нещата са такива, че само ДНК-тест може да покаже родствената им връзка”, обясни пред НОВИНИТЕ ДНЕС Анелия Няголова. Тя допълни, че в общинското жилище живеят поне 20 човека, но и те се водят самонастанили се, тъй като дължат стотици левове за наем. Танев се нанесъл нелегално в друго жилище, от където бил помолен да напусне.
От общината Танев излязъл побеснял. Малко по-късно се промъкнал в строеж в квартал „Родина”, качил се на кран и започнал да крещи, че ще се самоубие. Уплашените работници веднага повикали полиция. Пристигна и линейка, и екипи на „Гражданска защита”. На място се събра цялата рода на Танев. Дойде и Анелия Няголова, за да успокои самоубиеца. Появата й обаче имаше обратен ефект и циганите започнаха да крещят, че до дни ще я убият. Заваляха обвинения и, че хора от „Жилфонд” поискали 3000 лева подкуп, за да осигурят жилище. По техните думи обаче жената на Танев всъщност не била в Плевенско, а проституирала в Гърция. В крайна сметка полицаи успяха да успокоят самоубиеца и след свалянето му от крана той бе откаран в психиатрия.
След инцидента Няголова помоли прокуратурата да се самосезира, за заплаха за убийство.
”Щом получим от полицията материалите по случая ще започнем разследване”, обеща пред НОВИНИТЕ ДНЕС зам.-окръжният прокурор на Русе Валентина Личева. Ако циганите внесат писмено оплакване за това, че им е бил поискан подкуп ще бъде проверен и техният сигнал.
Това не е първата заплаха срещу Анелия Няголова. Преди време цигани я предупредиха, че ако общинска къща, в която са се смоанстанили, бъде разрушена, ще взривят колата й.

Автор: Владимир Клисуров
Публикувано: 20 юли 2009 г., Deltanews.bg

1 коментара:

  • Анонимен says:
    19 октомври, 2011

    Не ми е ясно,защо никой не вярва на хората,които казват,че г-жа Няголова си иска пари.Сигурна съм,че повече от половината ни град знае за нейните "сделки" и за това,че лично тя не взема парите,а нейни "подчинени" и защо никой до сега не я е праверил???