История за лека нощ

17 февруари 2011 г.

Деца пълнят болници и морги заради скръндзави родители


Стотици малчугани осакатяват или загиват всяка година, заради безхаберието на родителите си. Причината е, че те не поставят в колите си задължителните детски столчета или подложки.
От началото на 2008 г., у нас като пътници, са загинали 10 и 219 деца до 14 години са били ранени*. До тази възраст обикновено малчуганите минават тегло от 35 килограма, до колкото възрастните са задължени да ги превозват в специални обезопасителни системи - столчета за най-малките и подложки за поотрастналите. Проверка на DeltaNews по магазините показа, че има столчета и за по 40-50 лева. Масовите модели са около 100 лева, а за хората с по-дълбоки джобове има и за по 300 лева.
Контрол
„Контролът e много занижен", признава главен инспектор Красимир Костов от КАТ. Според него все още у оторизираните органи няма навици да санкционират за неползване на детски обезопасителни системи.
„Признавам го като човек от Пътна полиция. Но не е въпросът в глобата. Децата са най-уязвими, когато са на грижите на възрастните. Парадоксално е, но хората не разбират проблема. Въпреки че повечето возят децата си на задната седалка, те не осъзнават, че само обезопасяване може да ги спаси. Дори при средно силен удар детето излита и си смазва главата в предната седалка", обяснява инспектор Костов и продължава, че е още по-недопустимо детето да седи до водача:
Незнание
Сред пострадалите в катастрофи младежи (до 17 г.), най-голям дял се пада именно на пътниците или возещите се на колела и мотопеди - 29 са мъртви от началото на годината, което е 60% от всички загинали младежи. Ранени са 465. Като пешеходци пък са убити 9 деца и са ранени 350. Най-уязвими са тези между 6 и 14 години - 8 загинали и 215 ранени.
Нехайство
Според инспектор Костов малко са родителите, които си поставят за цел да научат детето как да оцелява не само на пътя, а изобщо.
„Гледаме Animal planet как животните учат всекидневно малките си да оцеляват във враждебната среда. Да вземем пример от тях, защото ако направим съпоставката с едно малко дете, то е в същото безпомощно състояние. Закърнели са ни тези навици и няма степенуване на опасностите", призовава Красимир Костов и продължава „Правим голям проблем, когато детето получи двойка по математика, но няма да обърнем внимание, когато то е направило някое рисково движение и шофьор едва е успял да забие спирачките". И дава пример със следния случай. На 23 март по сумрак в новопазарското село Войвода по шосето кара колелото си 4-годишният Пепи. В този момент 20-годишният Ведат решава да провери колко вдига „Голф"-а му. Забелязва детето и решава да го изпревари, но миг преди това Пепи вижда приятели и завива наляво... Дошлите на място полицаи измерват спирачния път на колата - точно 52 метра.
„Парадокс е, че когато детето кихне два пъти, майка му се побърква и започват едни чайчета, антибиотици... А в същото време същата тази майка проявява пълна безчувственост и пуска това безценно хлапе да играе само навън, където е изложено на хиляди опасности. Родителите се извиняват, че са заети. Но ако става въпрос за уроците по английски, родителите стават като войници - взимат го, връщат го, впрягат и баби, и дядовци", казва Красимир Костов и разказва как дете умира пред майка си на 2 август в новозагорското село Омарчево. Около обяд в смесения магазин влиза 5-годишният Стойко с чичо си. На отсрещното платно е майка му. Малкият излиза и се затичва към нея. В този миг го удря „Пежо 205". Стойко вече не е между живите.

* Всички данни са на КАТ и са за осем месеца

Автор: Владимир Клисуров
Публикувано: 2 декември 2008г., Deltanews.bg