История за лека нощ

17 февруари 2011 г.

Терористи взривили Мадарския конник


Наша експедиция, търсеща прародината на българите, откри прототипа на Мадарския конник в Афганистан. Случайно или не каменното изображение се нарича Модарски конник. За съжаление, талибаните са се изгаврили с древния паметник.
Това стана ясно, след като преди дни членовете на експедицията „Българи-прародина" се завърнаха у нас и представиха пред журналисти резултатите от пътуването си в Таджикистан, Афганистан и Узбекистан
Обезглавен
Модарският (модар на персийски език означава майка) конник, който е изобразен в скалите в областта Шамарих в Афганистан, представлява войн, който убива същество, приличащо на дракон. Изображението обаче е силно повредено.
„Местните ни разказаха, че конникът е обезглавен от талибаните. Решили да се позабавляват и отнесли главата му с базука", обясни за DeltaNews режисьорът Иво Леонкев.
Цели
Целта на интердисциплинарната експедиция, в която са участвали специалисти по етнология, антропология, иранистика и дори история на медицината, е била да докаже, че нашите прародители са дошли от Припамирието, а не както много учени считат, че българите са родственици на хуните и са дошли от Сибир и Алтай. В полза на тезата за иранския ни произход са били открити множество доказателства.
Сходства
На първо място е еднаквият антропологичен тип на местните хора и съвременните българи. В областта Балкх (също Балкхара или Балкхария) пък се намира древният град Варну и изследователите твърдят, че сходството с Варна едва ли е случайно. Оказало се, че местните народи тачат червеното и бялото и често различни украси представляват усукани конци с тези цветове. По къщите се откриват резбовани шестолъчни звезди, които неизменно присъстват в българските монети от Тервел до Османското нашествие. Експедицията е забелязала също, че местните използват музикални инструменти, много от които имат очевидна прилика с българските. Например тамбурата се нарича булгарела.
„Грешката, че се считаше, че имаме хунски произход идва от ранновизантийските летописци, които са наричали с общото име хуни всички племена, които са идвали от Изток", обясни известният историк проф. д-р Георги Бакалов, който е горещ поддръжник на теорията българите да имат иранския произход. Той също застъпи тезата, че е абсолютна грешка да се счита, че българската държава е основана през 681 година. Според него датата трябва да е по-ранна и това, че през тази година е сключен мирен договор с Византия не е достатъчна обосновка да бъде „заковано" началото в този момент.
Професор Бакалов се обяви и срещу теорията, че прабългари и славяни са основали държавата на федеративен принцип. Той се обоснова с византийски исторически извори, според които се посочва броят на българите, изправили се срещу ромейската армия. Отделно от тях се споменава броят на славяните.„Българите са изтласкали местните славянски племена и са заели ръководна роля. А през комунизма по идеологически причини направиха всичко възможно да ни славянизират. Дори и днес някои колеги не могат да избягат от наученото през студентските си години и оспорват очевидни неща", добави професор Георги Бакалов.

Автор: Владимир Клисуров
Публикувано в Deltanews.bg на 1 декември 2008 г.