История за лека нощ

17 февруари 2011 г.

Мъж оцеля 60 часа в Искъра


Мъж бе спасен, след като 60 часа по невероятен начин оцеля в река Искър.
Всичко започнало в понеделник късно вечерта, когато 53-годишният софиянец шофирал „Сеат”-а си по шосето в Искърския пролом. Малко преди тунела при гара Черепиш, зад колата си Иван Ненков видял фарове на друг автомобил. Впоследствие той започнала да го изпреварва, но се долепил плътно до неговия и започнал да го избутва от пътя. Шофьорът изгубил управление и колата излетяла от пътя. Автомобилът се затъркалял по сипея и спрял по таван на няколко сантиметра от бурните води на пълноводната река. По-късно полицаите ще изчислят, че колата е летяла около 100 метра. При катастрофата мъжът загубил съзнание. След часове дошъл на себе си и въпреки кръвоизливите в очите си и жестоката болка в гърдите (по-късно ще се окаже, че има счупено ребро), започнал да се опитва да се изкатери по почти отвесния сипей. Въпреки многократните си опити не успял и започнал да търси друго решение. Така изминал вторник, следващата нощ и сряда. Храна нямало, но жаждата си утолявал с вода от реката. През нощта температурите паднали, а през деня слънцето прежуряло. Междувременно родният Робинзон намерил две дървета и успял да ги овърже с лико, като по този начин си направил импровизиран сал. Целта му била да достигне до железопътния мост над реката, като се надявал да бъде забелязан от преминаващ влак. Качил се на сала и се спуснал по течението. Изминал през бурните води около 300 метра, след което течението изхвърлило сала на малко парче чакъл, показало се над водата край брега. Отново обаче полуостровчето било обградено от отвесен склон и бурните води на Искъра. Мъжът се опитал да привлече вниманието на някои от пътниците от преминаващите влакове, но така и не бил забелязан.
Така дошло утрото на вчерашния ден. Изтощеният Иван лежал на чакъла без да може да мръдне. Около 7.30 часа обаче над полуостровчето преминал Кирил Такев, водопроводчикът на близкото село Люти дол. Отивал към помпената станция на селото. Случайно погледнал надолу и видял човека. Започнал да вика, но той не помръдвал. Веднага се обадил на кмета на Люти дол Иван Коцев и му съобщил, че край реката има тяло. Кметът се обадил в полицията и на Бърза помощ. 40-минути по-късно на мястото започнали да пристигат спасителни екипи. При човека се спуснал служителят на мездренската транспортна полиция Младен Иванов. Радостната новина била, че е жив, но отначало имало съмнения, че може да е със счупен гръбнак и черепно-мозъчна травма. Наложило се да бъдат повикани водолази от звеното на Гражданска защита в Монтана. Те успели да стигнат до мястото с гумена лодка, спусната на вода нагоре по реката. Към 11.30 часа, около 60 часа след катастрофата, спасителите достигнали мъжа. Качили го на лодка и продължили надолу по реката, където лодката успяла да акостира и раненият да бъде качен в линейка.
Мъжът е транспортиран във врачанската болница. Въпреки тежкото си състояние успял да разкаже, какво му се е случило. По първоначална информация Иван Ненков се занимава със строителен бизнес.
Спасителят пред РЕПУБЛИКА:
Мислех, че не диша


Водопроводчикът на село Люти дол Кирил Такев разказа пред РЕПУБЛИКА за първите минути, след като забелязал родния Робинзон:

Всеки ден отивам до помпената станция. Да проверя налягането, да видя дали не са се опитвали да крадат. От понеделник обаче не бях ходил, защото на село имаше много аварии. Иначе щях да го видя още във вторник. Та минавам и виждам долу край водата да лежи човек. Приближих се докъдето мога, но на не повече от 20-30 метра от мястото, защото после става непроходимо. Започнах да викам, но човекът не помръдна. Помислих че е умрял. Веднага звъннах на кмета и му казах, че има тяло на мъж край реката. Казах му, че сигурно е мъртъв и да повика полиция. 40 минути по-късно вече екипите започнаха да пристигат и се оказа, че човекът е жив. Когато разбрах какво е преживял отначало не можах да повярвам. Този човек има уникална воля за живот. Не искам медали и почести, но съм щастлив, че спасихме един човек.
Вадиха кола и от река Скът

Почти по същото време, по което започнала спасителната операция в Искъра край врачанското село Крушовица, е изваден автомобил и от река Скът. 43-годишният водач е успял да излезе, малко преди колата да се потопи почти изцяло във водата.