История за лека нощ

18 февруари 2011 г.

Двойно повече деца удавени за година

Първи братовчеди на 12 и 13 години се удавиха в микроязовир край село Спанчевци, община Вършец. Това е първият трагичен инцидент за 2011-та. Специално за РЕПУБЛИКА от Водноспасителната служба на БЧК съобщиха, че за година броят удавили се деца до 17 години е нараснал двойно.
Двете момчета от Спанчевци решили да покарат колела по заледения водоем. Покритието обаче се пропукало под тежестта им и Алекс и Иво потънали в двуметровата вода. Сестрата на Иво видяла ставащото и веднага извикала баща си. Той се опитал да спаси децата, но не успял. Около час по-късно водолази на Гражданска защита извадиха телата на двамата петокласници.
Броят на загиналите във водоемите на страната през 2010 спрямо 2009 година се е увеличил сериозно. Това показва подготвяният в момента отчет на Водноспасителната служба, съобщи за вестника нейният директор Теодора Томова. Според статистиката през изминалата година у нас са се удавили 138 човека, от тях 23 деца. За сравнение, през 2009 година във водоемите са загинали 108, от които 12 деца.
”Реално никой не следи и не може да санкционира хората, които се движат по заледените язовири”, коментира трагедията в Спанчевци Томова. В страната има областни комисии по водно спасяване, но те само санкционират собствениците несложили табели „Къпането забранено”. Така рибари, фенове на мотоспортове върху лед и играещи деца свободно се разхождат върху замръзналата вода.
”През миналата година, когато се подготвяха промените в Закона за МВР изпратихме писмо с молба да бъде направена поправка, че полицаите трябва да съдействат на спасителите. Идеята обаче беше отхвърлена, въпреки че такава практика има в САЩ и в някои страни от ЕС”, коментира Томова. Според нея удавянията се дължат на слаб контрол и на неспазване на забраните за влизане в язовирите.
Газови дупки дебнат под снега

Според рибари, ловенето върху лед е особено опасно, заради по-тънките му участъци – т.нар. газови дупки. Често газовите дупки са покрити със сняг и ходенето върху водоема прилича на прекосяване на минно поле. Препоръката е да се върви по следите, ако има такива или да се проверява твърдостта на леда със заострен железен прът.

Автор: Владимир Клисуров
Публикуване: