История за лека нощ

18 февруари 2011 г.

Рулетка вместо ракия

Истински бум на хазартната зависимост се наблюдава в момента, установи DeltaNews. Психолозите са притеснени, че през тази година броят на пациентите им са се увеличили многократно.
Бум
„На 7 алкохолно зависими пациенти, в момента имам 4-5 за хазарт", разказа Дорота Жултовска-Първулова, писхолог към Превантивно-информационния център по проблемите на наркоманиите. Тя допълни, че допреди 2-3 години не е имала нито един пристрастен към комара. До момента в България не е правено изследване какъв е броят на зависимите към хазарта. Зависимите към пиенето обаче са около 300 000 и оттам може да се направи съпоставка.
"Има огромно увеличение през тази година", твърди и психологът от Националния център по наркоманиите Ивайло Райнов. Той уточни: „Миналата година през мен са минали 2-3 случая, а за 2009 г. само до сега са повече от 10".
Примери
У нас има фрапиращи примери за пристрастеност към хазарта. Мъж отваря зала с ротативки в София. Впоследствие така се „зарибява", че затваря заведението, за да може да си играе на спокойствие - импулсът му за игра надделява и желанието за печалба минава на заден план. Друг играч ходещ на терапевтични сеанси при Дорота Жултовска - Първулова й обяснява, че е фрапиран от действията на Красимир Горсов, който, за да играе посяга на парите за лечението на дъщеря му Мануела, която бе ранената в катастрофата, причинена от Максим Стависки. На следващия ден признава, че не е издържал на желанието си за игра и е заложил лаптопа на сина си. Роден богаташ пък остава беден като клошар, след като губи фирмите и апартаментите си на рулетка.
Тенденция
Въпреки голямото увеличение на бройката на зависимите играчи, ръст при броят на казината и игралните зали не се наблюдава и дори има тенденция към намаление.
На запитване на DeltaNews председателят на Държавната комисия по хазарта Димитър Терзиев съобщи, че в момента у нас има 24 казина, над 900 игрални и 25 бинго зали. За сравнение в средата на 90-те години в България са работили 48 казина.

Автор: Владимир Клисуров
Публикувано: 2 август 2009 г., Deltanews.bg