История за лека нощ

18 февруари 2011 г.

Деца откриха праисторически бозайник край София

Деца са направили уникално научно откритие, докато си играели. Край София те попаднали на първият намерен у нас скелет на праисторическа сърна.
Дечурлигата били изведени от родителите си на разходка край софийското село Подгумер. По стечение на обстоятелствата баща на две от момченцата е зоологът д-р Ивайло Дедов. Той завежда малчуганите край малка рекичка в близост до Подгумерския манастир, където има находище на фосили. Там децата разглеждат стърчащите от пясъчници останки на т.нар Софийски сом, обитавал някогашното огромно езеро, на чието дъно днес е построена българската столица. Едно от децата попада на нещо, което предизвиква интереса му. „Тук има нещо голямо", провиква се то. Д-р Дедов отива при него и вижда костите на едро животно, за което предполага, че е скелет на древен бозайник. Моментално се обажда в Националния природонаучен музей.
"На мястото веднага бе изпратена експедиция", разказа пред DeltaNews нейният ръководител, палеонтологът д-р Латинка Христова. Въпреки че костите са изключително чупливи, учените успяват да извадят целия скелет. Оказва се, че това е сърна, обитавала бреговете на древното езеро преди 5 млн. години. Учените предполагат, че животното е било повлечено от поройни дъждове. „Уникалното е, че досега толкова запазен скелет на представител на изчезналия род Pro Capreolus не е откриван. Намирани са само фосилни парчета в Северното Причерноморие, но не от сърни, а от елени", казва д-р Христова.
„Именно затова този път сме изключително затруднени при изследванията, тъй като те обикновено се правят на базата на рогата", обяснява друг от изследователския екип - д-р Николай Цанков. Скелетът вече е почистен и в момента се консервира със специални разтвори. Не е ясно кога обаче животното ще бъде експонирано, тъй като у нас няма тесни специалисти по праотците на днешните сърни и елени и преди скелетът да бъде показан за посетителите на Националния природонаучен музей трябва да се намери специалист от чужбина, който да го изследва, обяснява д-р Цанков. Той допълва, че до момента в Софийското поле освен представители на древната езерна фауна са намирани и скелети на мастодонтоподобни слонове.

Автор: Владимир Клисуров
Публикуване: 25 януари 2010 г., Deltanews.bg