История за лека нощ

18 февруари 2011 г.

Боеве с кучета окървавиха Гергьовден

Кучета-гладиатори се биха до кръв, въпреки че полицията бе предупредена за организираната арена.
Сбирката се проведе вчера на двайсетина километра от Брезник, в непосредствена близост до Църногорския манастир. Присъстваха стотици хора, включително и малки деца.




Забрана

За „сборването", както го наричат кучкарите, бе подаден сигнал в пернишката полиция. На мястото бяха изпратени двама униформени, които направиха предупреждение борби да не се провеждат. Според Закона за защита на животните, организирането на боеве с кучета е забранено. Глобата е от 500 до 1000 лева, а животното се отнема от собственика.
Сборване
След като ченгетата и кметицата на Гигинци си тръгнаха, организаторите зарадваха жадните за зрелища зрители, като обявиха, че боевете все пак ще се състоят. Забележката беше, че заради опасността от глоба кучетата не трябва да бъдат оставяни да си пускат кръв. Каракачанките обаче бяха нахъсвани от собствениците до освирепяване, за да успеят да тушират противника, за кеф на стопанина си. Докато вниманието на зяпачите беше насочено към сдавилите се овчарки, на близка поляна, само пред очите на ограничен брой зрители започна истинският бой.
Кръвта не е важна - важно е зрелището.
До кръв
Два питбула бяха нахъсани да се бият жестоко. Клещовидната захапка (горните резци са плътно долепени до долните) на черния Демон, няколко минути не изпусна врата на двегодишен „пясъчен" питбул. Под окуражаващите възгласи на стопанина си „гръкляно, гръкляно дръж" и Демон успя да сключи зъби около гърлото на противника. Наоколо двайсетина младежи не спряха да снимат с телефоните си. Когато стопаните решиха, че двете животни са си пуснали достатъчно кръв, те се опитаха да ги разтърват. Захапките на питбулите обаче се разтвориха едва, след като между сключените им челюсти бяха набити пръчки.
Залозите за боя бяха дребни - няколко петолевки смениха собствениците си. В същото време на отдалечена поляна се проведоха още по-кървави сблъсъци между питбули и каракачанки. Там обаче всеки приближил се, биваше предупреден да не снима.
Челюстите на питбулите се разтварят само с дървени клинци.
Безсилие
Преди боевете защитниците на животните от сдружение „Дай лапа" се опитаха да сезират и Регионалната ветеринарно медицинска служба, която заедно с полицията, може да спре боевете. Отговорникът за хуманно отношение към животните към РВМС за Перник доктор Красимир Цанков услужи с номера на колегата си от Брезник, чийто телефон обаче остана безмълвен.

Автор: Владимир Клисуров
Снимки: Кирил Бъчваров

Публикувано: 6 май 2009 г., Deltanews.bg