История за лека нощ

17 февруари 2011 г.

Герои на труда напират за лихвоточки


Молба-декларация, адресирана до Другаря-председател на Изпълнителния комитет на общинския (градски) районен народен съвет, попълват притежателите на лихвоточки. Надяващите се да попаднат в списъците за компенсиране с пари, трябва да декларират дали имат намерение да купят имот със заем от рубли или с конвертируема валута. А в графа „Предимства” се мъдрят три подточки – инвалид от Отечествената война, Герой на социалистическият труд или носител на звание „заслужил”, или „народен”.

Неодмислица


Причината за недомислиците са, че образците за одобрение от Районните комисии не са сменяни с години, показа проверка на НОВИНИТЕ ДНЕС.
Молителят трябва да продължи с родствените си връзки – от каква „социална група” са близките му, както и „точното наименование на предприятието, учреждението, организацията”, в които работят те. Посочва се кой е „работник, кооператор, служещ или на свободна професия”. Освен гореизброените „предимства” може да бъде поискано такова и ако сте положил 500 работни часа в строителството, ако сте научен работник или сте завършил висше художествено образование. Посочва се точната квадратура на всяка стая на настоящето жилище, включително „ниши за спане”, „вестибюли” или „клозет”. Не трябва да се забравя да се впише отслужена ли е срочната военна служба, която не съществува от две години.
Естествено, срещу подписът стои предупреждението, че за „неверни данни нося отговорност съгласно Наказателния кодекс”.

Обещание

„Ще намерим решение спешно”, обеща пред НОВИНИТЕ ДНЕС Людмил Леонидов, зам.-шеф на Столичната Комисия по устройство на територията, архитектурата и жилищната политика. „Ще разгледаме въпроса още на първото си заседание след Нова година”, поясни той.