История за лека нощ

18 февруари 2011 г.

Доган минава на водород

Ахмед Доган се опитва да намери средства, за да бъде създаден първия български водородомобил.
Ако парите бъдат намерени до март нашата страна ще участва през май на форум, на който ще бъдат тествани коли задвижвани от водород.
Колата
Самата каросерия на колата, която има специални аеродинамични форми, вече е създадена по проект между Техническия университет и БАН. Резервоарът на колата от 20 литра чиста вода. От нея чрез електролиза се получава водород, който е източникът на енергия, който задвижва колата. Впоследствие водата пак се връща в резервоара, пак се извършва електролиза и отново се получава водород. Самото изпитание в Германия се извършва на писта, на която се пускат всички водородомобили. Победителят е този, който измине най-дълго разстояние без дозареждане. При изгаряне на водорода в кислородна среда се получава енергия в специални горивни елементи. Сумата необходима за закупуването им е няколко десетки хиляди евро.
”Доган ми се обади в петък и разговаряхме. Преди това му бях изпратил официално писмо с молба да съдейства за финансиране. Каза, получил съм писмото и търся фирми, които да осигурят финансиране”, разказа пред РЕПУБЛИКА председателят на Българското водородно общество академик Александър Попов. Проблемът е, че средствата трябва да бъдат намерени най-късно до март, защото срокът за доставка на елементите е два месеца, след което трябва да бъдат направени тестове и водородомобилът през май да участва на форума в немския град Лаузиц.
Лабораторията
Попов допълва, че звънял впоследствие на Доган, за да провери как вървят нещата, но Сокола не вдигал. „Лютви Местан ми е подхвърлял да му пиша SMS-и, защото не си държи телефона при себе си. И Местан и Четин Казак са ми казвали или е в лабораторията, или чете за водорода…Той е зомбиран от тази идея”.
Лидерът на ДПС се занимавал сериозно с опити с водород. В сараите на „Стар Беловодски път” 46 в Бояна имало супермодерна лаборатория.
Електрохимикът Александър Попов, който е и зам.-шеф и на БАН, пояснява:
”Това е страхотна лаборатория. Когато я видях се шашнах – такова нещо не съм виждал и в Съединените щати. Най-доброто, което има по света, като апаратура. А да не говорим каква фантастична литература е събрал. Има всички последни изследвания”.
В сараите Доган събрал екип от млади, можещи и знаещи хора от турски произход, които работят в лабораторията.
Ахмед Доган предложил на БАН и да построи електростанция, която след това да остане за Академията, като по този начин й осигури самоиздържане. Според проекта електростанцията ще работи на базата на слънчева енергия и водород. Инвестицията ще се връща от продаваното електричество, което според разчетите ще бъде 10-15 млн. лв годишно.
„Човекът знае, че водородът е бъдещето. Срещнахме се с Доган заедно с един професор от Химикотехнологичния университет. Обсъждахме браунгаза и аз подхвърлих една теория, която той така доразви, обяснявайки за електронни орбити, че очите на професора от ХТИ станаха като палачинки”, спомня си академик Александър Попов.
Нефтохимикът Юрий Лужков член на обществото

Българското водородно общество е създадено през 2003 година, след като три години академик Александър Попов подготвя основаването му. Учредители стават Министерство на отбраната, Химикотехнологичният и металургичен университет, Институтът по електрохимия и енергийни системи и осем професори и академици.
„Предложих на нашия учител академик Евгени Будевски да стане председател, но той ми каза: Не вярвам на водорода”, спомня си академик Попов. „Мина се време и веднъж посред нощ Будевски ми звъни и казва „искам да стана член на Водородното общество”. Оказа се, че гледал по National Geographic филм за откритията на Санторини (виж карето за взрива на беломорския остров) и това преляло чашата в разбиранията му за употребата на водорода”.
Почетен член на Българското водородно общество е бившия кмет на Москва Юрий Лужков, който е професор по нефтохимия. По-късно Обществото прави семинар за учители в софийските математически гимназии, „за да може да започне едно преориентиране в мисловната дейност още от малките, че не само горенето на въглища, дърва и нефт е източник на енергия, а възможен източник с неограничени запаси е водорода”. Тогава решават да направят и тогавашният софийски кмет Бойко Борисов почетен член. Той обаче не идва на връчването, а праща началника на кабинета си. „Решихме, че това не е административна длъжност и не можем да направим връчването на друг човек и така Бойко Борисов е почетен член, но и до днес не си е получил званието. Ахмед Доган също е почетен член на Водородното общество заради усилените му занимания с първия елемент от Менделеевата таблица.
Използван е преди 3600 години

Водородът е бил използван в най-дълбока древност, показват последните научни открития. Бомбата хвърлят американски и хърватски подводен археолози, които изследват остров Санторини. За него се знае, че един от най-мощните взривове в историята е потопил голяма част от острова преди около 3650 години. Двамата изследват потъналата част и откриват останки от развита цивилизация. Намират и каменни тръби, които изваждат и предават за изследване. Резултатът е наистина сензационен – спектралният анализ показва със 100% сигурност, че в тези тръби е имало втечнен водород.
”Как по онова време са достигали налягане от около 200 атмосфери, за да втечнят водорода, никой днес не може да каже”, вдига рамене академик Попов. Повторно водородът е открит е през 1766 г. от английския химик и физик Хенри Кавендиш, при опити с живак и киселина. Следващото използване на втечнен водород е чак през XX век.
Академикът обяснява, че като хоби се занимава с библеистика и според него тридневните бедствия и затъмнението над Египет имат научно обяснение и се дължат на огромния облак, който засенчил Северна Африка вследствие на взрива. И продължава да обяснява:
Досега се смяташе, че Санторини е потънал вследствие изригването на вулкан. Последните изследвания показват, че на острова няма следи от „някои геотермални параметри”, които би трябвало да са налице ако става въпрос за вулкан.
”В светлината на последните открития може да предположим, че се е взривил водорода, т. е. да се е получила водородна бомба”.
Откриването на водородопроводa, използван на Санторини през 1650 г пр. Хр, е заснето. Електрохимикът академик Евгени Будевски вижда филма по National Geographic и това го кара да преосмили отношението си и да пожелае да членува в Българското водородно общество.
Българин открива мистериозен газ

Съществува т.нар. браунгаз и много близката оксиводородона смес. Намерен е от учен с български произход, продължава с мистериозните разкрития академик Александър Попов.
Австралиецът Юл Браун е роден във Варна като Илия Вълков. Той създал смес от водород и кислород с удивителни свойства, за които няма никакво научно обяснение. Днес генераторите с оксиводорна смес се произвеждат само на няколко места в света.
”За да експериментираме купихме два генератора, единият от 10 киловата, другият от 5 за € 180 000. С горелката, работеща със сместа, за 18 секунди съм пробивал гранитно паве. Ако пък вземем едно контейнерче с гориво от Козлодуй и до него сложим Гайгеров брояч той направо ще се счупи от радиоактивност. Ако обаче започнем да го нагряваме с оскиводородната горелка, радиоактвността пада и стига до приетия фон. В същото време тази горелка, която има огромна енергия, не развива температура и горелката само леко се затопля и може да се държи с гола ръка, досами дюзата.
За свойствата на браунгаза до днес няма абсолютно никакво научно обяснение.
„от президентството ми се обадиха с питане дали мога да дам мнение за браунгаза. „Еми как да дам мнение, като няма нито един научен материал за него. Казах мога да го демонстрирам, но никой не може да каже какво е това”, казва електрохимикът.

Автор: Владимир Клисуров
Публикувано:

1 коментара:

  • hho pwm says:
    11 декември, 2014

    В момента мисля, че има доста по сериозни неща, върху , които да се мисли и да се влагат тези средства, а автомобилите има и други страни,които предлагат и тези,които желаят да карат кола,която да пази повече и максимално околната среда имат избори.Този човек не мисли за хората, които чакат пари за да се оперират и да се излекуват или за майките с деца, а за коли с водород.Понякога оставам наистина без думи.Надявам се да се вразуми бързо.