История за лека нощ

17 февруари 2011 г.

Въоръжен отвлече автобуса София-Варна

Автобус на Биомет, пътуващ по линията София-Варна, е бил отвлечен на бензиностанция "Ром Петрол" до Сопот.
Похителят е един от пътниците. 33-годишният Мирослав Блажев от Севлиево е бил въоръжен. Освен това той е заплашил да взриви рейса заедно с всичките 45 пътници в него, тъй като по думите му имал бомба в багажа.
Искания
Исканията на Блажев са полицаите да доведат мъжа, който бил блъснал бременната му приятелка Росинка Костова. Ако това станело, той щял да пусне хората.
За инцидента съобщи и руското издание lenta.ru, позовавайки се на информацията на DeltaNews. Похитителят отбеляза, че съжалява, че се налага да прибегне до такива мерки. Правосъдие по случая с приятелката му обаче нямало и той бил принуден да вземе нещата в свои ръце. Мъжът описа точно шофьора, блъснал бременната жена и дори цитира имената му - Петър Ганев. Полицията трябвало да доведе както Ганев, така и приятелката му.
"Съжалявам, че причинявам неудобство на пътниците и съм готов да им се извиня лично, когато всичко приключи. Аз не искам да наранявам никой от тях. Само да ми доведат тоя дето блъсна приятелката ми", заяви Мирослав Блажев.
Капитулация
По-късно похитителят на автобуса София-Варна се предаде на полицията, предаде репортер на DeltaNews. Това стана след като Мирослав Блажев проведе разговор с главния секретар на МВР Павлин Димитров. На мястото пристигна и вътрешният министър Михаил Миков.
„Човекът има психични отклонения. Оръжието, което е носил е много сериозно. Предполагам, че е незаконно", каза след кратката беседа Миков. Той се срещна с Блажев в стаичка на бензиностанцията, където е паркиран отвлеченият рейс, след което похитителят беше отведен към районното в Ловеч.
Пистолетът на Блажев е забранения съветски ПСМ (Пистолет самозаряден малогабаритен), калибър 5.56. Бил е зареден, а патроните са с изместен център, коментира пред DeltaNews един от криминалистите, които извършваха оглед в района на местопрестъплението, който беше отцепен, докато полицаи с кучета търсиха бомбата на Блажев. Той допълни, че подобни куршуми "пробиват бронежилетка без проблем".
Отвлечените: "Настана паника", "Едва говоря"
„Всичко започна около 14.10 часа. Настана голяма паника в автобуса. След това нещата се успокоиха. През цялото време си личеше, че той няма никакво намерение да нарани някого", заяви 58-годишен пътник от Велико Търново.
"Много съм уплашена. Едва говоря", сподели през сълзи пред екипа ни 17-годишната Диана от Варна.
"Бях се загледал във филма, който пуснахме на пътниците. В един момент някой извика: "Всички да вдигнат ръце", разказа резервният водач на автобуса Крум Крумов. "Обърнах се и се изумих. Той насочи пистолета към мен и ми каза: Какво ме гледаш. Вдигай ръце!", допълни човекът.
Шофиралият в момента Добрин Иванов заяви, че макар и трудно е успял да запази присъствие на духа:
"Когато този изкрещя "горе ръцете" натиснах спирачка, но ми нареди да продължавам да карам. Отначало каза никой да не мърда и да не се пипат телефоните. Чак после нареди на хората да звънят в медиите, за да се раздуе историята с блъснатата му приятелка".
Сред пътниците имало англичани
В автобуса са пътували двама англичани. Единият от тях разказа пред DeltaNews, че това е третото му посещение в България.
„Първият път се счупи рейсът, с който пътувахме. Вторият-спукахме гума. А сега ни отвлякоха", разказа впечатленията си от нашата държава чужденецът.
Втори пистолет и три кутии с патрони
Втори пистолет и три кутии с патрони откриха криминалисти в раницата на Блажев, която беше преровен за взривно устройство. Екипи на ДОТИ търсиха експлозива из целия автобус, но не откриха нищо.
„Този Мирослав Блажев се въртеше около ВМРО, но преди 3-4 години, когато се организирахме и изисквахме членство, той не подаде документи. Не сме го изключвали от партията, той сам се изключи", обяви пред DeltaNews лидерът на партията за Западна България Ангел Джамбазки.
Според него похитителят винаги е бил „странен" и често е правил „резки изказвания". Джамбазки разказа, че Блажев и Петър Ганчев, заради когото атентаторът заяви, че отвлича автобуса, са били близки приятели в миналото. „Те бяха наши симпатизанти, докато не се появи партия „Атака". След това те гравитираха около нея". На въпрос дали някой от тях е участвал в мероприятия, организирани от ВМРО, Ангел Джамбазки разясни, че са били на няколко пъти на връх Шипка покрай честванията за националния празник 3-ти март.

Автор: Владимир Клисуров
Публикувано: 27 януари 2009 г., Deltanews.bg