История за лека нощ

17 февруари 2011 г.

7 търсят смъртта всеки ден

Седем българи правят опит за самоубийство всеки ден, най-често чрез обесване. На 15 часа някой успява, показват обобщените данни на Регионалните центрове по здравеопазване. Пропорционално на броя на населението най-често край на живота си опитват да сложат хората в Разградска област. В челните места попадат още Варна, Габрово, Добрич и София-област. Опитите завършващи със смърт са най-много в Сливенско и Разградско.
Данните предоставени на НОВИНИТЕ ДНЕС от Националния център по опазване на общественото здраве обхващат първите 7 месеца на 2009 година. Според тях пропорционално на населението най-рядко опитват да се самоубият в Бургаска, Кюстендилска, Пловдивска и Смоленска област. Във Видин и Силистра няма смъртни случаи.
”От 2006 година нямаме Програма за превенция на суицидните опити. Кандидатствахме пред Здравното министерство, но все още няма отпуснати средства, за да започнем работата отново”, обясни д-р Ангел Брущилов, психиатър от Националния център по опазване на общественото здраве. Според разчетите програмата ще коства на хазната 119 000 лева годишно. Парите ще бъдат дадени за обучение на лекари, учители и полицаи.
Освен чрез обесване хората слагат край на живота си чрез натравяне с хапчета, прерязване на вените, прострелване, самозапалване, поглъщане препарати за растителна защита или отрова за мишки.
Съдебният медик д-р Диана Василева, базирайки се на практиката си коментира, че при мъжете между 25 и 34 години самоубийствата са втората причина за смърт, веднага след болестите на сърцето. „Тревожно е, че във възрастовата група от 5 до 14 години при момичетата сме на шесто място в света, а при момчетата на първо”, посочва д-р Василева. Психиатърът д-р Владимир Заимов допълва, че в тийнейджърска възраст момичетата опитват по-често да сложат край на живота си от момчетата, докато с годините съотношението се изравнява. Мъжете обаче много по-често успяват. Депресии след любовни драми, безпаричие и дългове натрупани на хазарт са сред основните причини.
Наше разследване установи, че в Разградско село дори се появила мода, тийнейджърки да пробват да сложат край на живота си. Защо в този регион пропорционално на населението най-често опитват да сложат край на живота си четете ТУК.

Автор: Владимир Клисуров
Публикувано: 19 януари 2010 г., Deltanews.bg