История за лека нощ

18 февруари 2011 г.

Доставят дрога по домовете

Нови наркотици стават хит сред подрастващите у нас, установи проверка на DeltaNews. Дрогите, повечето от които, въпреки че са психотропни вещества, все още са напълно легални в България.
Поръчват се по интернет, след което куриери ги доставят на посочения адрес. Това са BZP, TNT, кратом, Спайс, кхат. Все по-голяма популярност набира салвията.
TNT
"TNT - хапчета за парти" се доставят от онлайн магазин, базиран в Нова Зеландия. Според рекламата таблетките „ще ви дадат супер енергията и издържливост, от която имате нужда за всяко рейв парти". Те дават „по-голяма увереност и по-малко съсредоточение, по-ясно мислене и съсредоточеност, 100 пъти по-евтини са от амфетамин, но в същото време легални в цял свят и могат да се употребяват с алкохол".
Една кутийка съдържа 120 хапчета, а цената е $60. 2-3 таблетки са напълно достатъчни за цяла нощ. Понякога обаче се получават нежелани реакции - гадене и виене на свят. В TNT се съдържат напълно легални съставки - кофеин, пшеница, зелен чай, кора от Бял Уилоу, Citrus aurantium, корен от джинджифил, N-ацетил, L-карнетин. Някои сайтове обаче предлагат и TNT, в опаковки различни от официалната. Въздействието им е по-силно, тъй като в тях е добавен и забраненият наскоро в ЕС BZP(бензилпиперазин). У нас BZP навлиза и в чист вариант - отново чрез онлайн магазини. Най-често наркотикът, чието действие е като на амфетамин се предлага като хапчета екстази с лого на марки коли, дъга или Арлекин.
Кратом, салвия, кхат
В европейските онлайн магазини, повече от половината, от които са базирани в Обединеното кралство се предлагат над 200 психоактивни продукта. По-популярен у нас е кратом (Mitragyna speciosa), растение, което вирее в Югоизточна Азия и се ползва от селяните и работниците, тъй като им дава издържливост. У нас листата на кратом пристигат сушени. Те се киснат във вода, след което се ядат или пушат. За да е пълен еуфоричния ефект, след употребата на кратом трябва да се пие кафе. Ефектът продължава до 6 часа. Впоследствие се чувства махмурлук, подобно на алкохолния. В България не е забранен и цената на грам варира между $5-10.
Все по-популярна у нас става салвията (Salvia divinorum), която се появи на българския пазар преди няколко години. Обикновено тя се пуши в стъклена лъжичка. От сушените листа се прави чай, като препоръчителната доза е от 5 грама. Вече има единични случаи на дъвчене на кхат (листа на дърво виреещо на Арабския полуостров).
Спайс
Проверка на DeltaNews установи, че в центровете по превенция на наркоманиите у нас масово не са чували за новите вещества. „Това обаче не значи, че те не са вече на българския пазар, тъй като има забавяне докато нашите пациенти ни съобщят за тях", обясниха специалисти.
Пред DeltaNews Светлана Лесева от Превантивно-информационния център по проблемите на наркоманиите цитира изследване на д-р Разум Даскалов, според който на онлайн пазара особена популярност набира дрогата Спайс. Тя представлява смес за пушене, приличаща по въздействие на марихуаната. В Интернет се предлагат дори безплатни проби. Цената за пакет от 3 грама е $30. Едва в края на 2008 година се установява, че освен десетина билки в Спайс се съдържа и психотропно вещество синтезирано в лабораторията проф. Джон Хофман.

Автор: Владимир Клисуров
Публикувано: 19 юни 2009 г., Deltanews.bg