История за лека нощ

16 февруари 2011 г.

Километри кабели изчезват всеки ден


Крадци отмъкват километри кабели всеки ден. Заради кризата и увеличените цени на медта, посегателствата се увеличават главоломно. Проверка на НОВИНИТЕ ДНЕС показа, че от началото на годината са регистрирани близо 1300 кражби, а щетите са за 1 600 000 лв. Ударите най-често се вършат от цигански банди. Докато те топят изолацията на жицата, за да върнат метала на вторични суровини, закъсняват влакове, а потребителите на стационарни телефони, интернет и ток остават на сухо.
От края на миналата година особено са зачестили кражбите на кабели на БТК. Пикът на ударите е през април и май. През миналия месец само в София са отмъкнати 50 кабела с различна дължина, като възстановяването им е излязло около 300 000 лв. Май ще се окаже още по-черен, тъй като само за празниците около Гергьовден са били извършени близо 50 кражби. Бандите удрят в цялата страна, но най-дейни са в София и Плевен. От началото на годината в двата града са изчезнали около 250 кабела, като щетите са за над половин милион лева. От дружеството се оплакват, че много често в бандите попадат техни служители. Тъй като повечето шахти за телефонни кабели и интернет са свързани със СОТ, крадците работят с вътрешните хора, които знаят кода.
От Национална компания „Железопътна инфраструктура” също отчитат сериозен ръст в кражбите. Последните обработени данни са за март и именно тогава е отчетен пикът – 128 удара и щети за 150 000 лв. За първото тримесечие на тази година са направени 259 кражби за над 317 000 лв.За сравнение, през цялата минала година те са 500 за близо половин милион лева.
Трите енергоразпределителни дружества също отчитат истински бум на кражбите на кабели. Само в EVN за първите четири месеца на годината са отчетени 168 удара, отмъкнати са над 60 километра кабели за над 213 хил. лв. Скокът е сериозен, тъй като за цялата 2009 година има 126 кражби на въздушни и кабелни проводници, с обща дължина близо 72 км. Щетите са били за 576 хил. лева.
Заради честите смъртни случаи крадците вече отбягват високоволтовите далекопроводи и от началото на 2010 г. кражби не са регистрирани. През 2009 г. обаче те са 47, а щетите за близо половин милион лева, съобщават от Електроенергийния системен оператор.
Търговец:
Ако е жица, идвам на място и я товарим


Цените на медта в момента се движи между 7,30 лв за килограм до към 8 лв., установи проверка на НОВИНИТЕ ДНЕС, по пунктовете за вторични суровини. Печалбите за крадците са огромни, като се има предвид, че например в метър многожилен кабел на БТК има около 15 кг от цветния метал. Търговците не се интересуват от произхода и дори дават бонуси за количество. Ето как протече разговорът ни по телефона с прекупвач на вторични:

НОВИНИТЕ ДНЕС: - Здравейте, интересувам се каква е цената на медта в момента?
Търговец: - Каква е? Жица ли?
НД: – Да, стопена е.
Т: - Какво количество имате?
НД: - 700-800 кг.
Т: - Ще ти я взема на 7,80/килото. Имам транспорт, идвам на място. Имам и машина ще я нарежем, всичко ще е точно.
НД: А, ако събера повечко?
Т: - За всеки тон ще ти дам по 100 лв горница.
„Водим разговори с парламентарната Комисия по транспорт и телекомуникация да бъдат направени необходимите законови промени и кражбите на ж.п елементи да се води за тероризъм, така както е в останалите страни от Европейския съюз”. Това съобщи генералният директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура” инж. Милчо Ламбрев. Търсят се и алтернативни решения – ограждане на железния път, слагане на камери и подмяна на медните проводници с оптични и стоманени.
Криминалисти коментират, че най-често ударите се правят в навечерието на празниците. Обясняват това с кризата и желанието да се нахранят семействата и очакваните гости. Най-често нападат цигански банди, като доста често те са съставени от непълнолетни тийнейджъри, а възрастните се грижат за пласирането на „стоката”. Ако малчуганите бъдат спипани, почти веднага излизат от ареста и се връщат на „работните” си места.
Заради бума на кражби на кабели от няколко областни дирекции на полицията вече помолиха за помощ и призоваха гражданите да сигнализират, ако забележат съмнителни лица да се навъртат край шахти или трафопостове.

Публикувано във вестник "НОВИНИТЕ ДНЕС на 111
Автор: Владимир Клисуров