История за лека нощ

13 ноември 2011 г.

Пак проучват гробницата на Севт III


Могилата Голямата Косматка, в която преди седем години бе открита гробницата на тракийския цар Севт III, ще бъде проучвана отново. В нея ще се търси подземна сграда, вероятно храм, на която попаднаха сондажи и георадар, разработен от НАСА.
Ръководителят на Траколожката експедиция за могилни проучвания (ТЕМП) Диана Димитрова разказа, че проучванията ще започнат през археологическото лято на 2012 г.
”Искахме да направим сондажи още през тази есен, но не остана физическа възможност”, обясни Димитрова.
Храм
Както писахме, точно преди смъртта си големият български археолог проф. Георги Китов е бил на ръба на сензационно откритие. Под негово ръководство екип е сканирал гробницата на Севт III и според получените данни западно от нея е било засечено огромно помещение. Според георадара то вероятно представлява огромен храм. Сондажите обаче са прекратени заради повреда на машината. Проф. Китов заминава за Старосел, където малко по-късно умира.
Впоследствие участниците в проучванията архитект Асен Попов и Васил Мутафов на базата на получените данни правят хипотетична реконструкция на мистериозната сграда и според нея височината й трябва да е 9 метра с купола или 850-870 сантиметра вътрешна височина, което би я направило една от най-големите откривани някога в Тракия.
Пари
След смъртта на Китов при Голямата Косматка проучванията са спрени и единственият посочван мотив е безпаричие.
„За финансирането ще се договорим с Казанлъшкия исторически музей. Няма да бъде проблем, по-важното е, че сме решили да копаем”, коментира Диана Димитрова.

Автор: Владимир Клисуров
Публикуван: 4 ноември, 2011 г., в-к Република

1 коментара:

  • Анонимен says:
    12 януари, 2012

    Луд умора няма! Престанете да копаете там където за където нямате знания и не ви е мястото! Изключително нахални, неуки и бездарни хора, на които властта е отпуснала юздите! Колко пъи трябва да се представят доказателства за вредителската дейност на така наречените учени археолози траколози? Колко още съоръжения трябва да унищожат за да се вдигнат Българите и с копралите да ви изгонят?