История за лека нощ

28 юни 2011 г.

Кюонкрация по български


Като полуразвита демокрация бе определена страната ни в новия доклад на „Фрийдъм хаус”. В допълнение, нещата вървели все по-зле в този аспект. Та искам да кажа няколко думи по този въпрос. А относно заглавието – не, няма грешка, но обяснението на смисъла е малко по-надолу.
Та в анализа на неправителствената организация се поизреждат бая препъникамъни по пътя към осъществяването на мечтата на хората от народа – съдбата ни да си бъде в наши ръце. Все пак словосъчетанието демокрация идва от старогръцките демос и кратос и означава именно народна власт. Та на проблемите няма да се спирам подробно, изброени са на 2-3 стр. Искам обаче да се спра на едно съвпадение. Докладът идва много скоро, след като в Созопол премиерът Бойко Борисов направи поредното си гениално прозрение: „Кучетата ми са страхотни, но са точно като българите - трябва да се държат изкъсо”, каза тогава Борисов. Тези дни опозицията скочи и поиска премиерът да се извини за изказването си. Не мисля обаче, че той ще го направи, защото всъщност по този начин обоснова цялостната политика на кабинета. Да вземем гражданската конфискация на имущество, за което се предполага, че е придобито от престъпна дейност, без за това да има влязло в сила съдебно решение. Някак си го асоциирам с това, когато се прибера от работа и заваря китайската ваза счупена, да не заподозра детето, а направо да премина към въздаване на правосъдие върху кучето. Профилактично – ако не е било то, поне да си знае занапред да не върши пакости. Както ги понапляскваха някои от сочените за мафиоти, които след като Темида решаваше, че всъщност не те са чупили вазите, започваха да осъждат страната в Страсбург.
Няма да се извини, защото това за държането изкъсо го е казвал и преди, като тогава дори вмени на нас кучетата, че сами си мечтаем каишката да е с шиповете навътре. Според стенограмата от заседанието на кабинета на 13 октомври 2010 г. Борисов казва: „Каквото искат да говорят - полицейска държава, едноличен режим - напротив, това е точно това, което хората искат”.
А и изобщо, защо трябва да ни се извинява – по-уместно е да размахаме доволно опашки, защото Борисов всъщност ни нарече страхотни и дори ни сравни с неговите елитни кучета. Така както трябва да се зарадваме и през септември ако Дянков разреши на баш стопанина да ни хвърли хляб – всъщност голям комат - минималната заплата ще се вдигне с 30 лева до заветните 270. И като едни добре обучени кучета не трябва да гледаме в чуждите панички и да се сравняваме с румънците, където и сега най-малката заплата е около 300 български лева.
Тук му е мястото да се върнем отново към доклада на „Фрийдъм хаус”. В него е показана и една блещукаща светлинка над страната на кучетата. А именно, че по изборен процес страната ни не изостава от останалите нови членки на Европейския съюз. Тоест на четири години, ние кучетата все още имаме право да решаваме и да си избираме стопанина. Та всъщност се оказва, че господин Борисов е наистина гениален човек. Защото измисли една нова форма на управление – да вземем гръцките кюон и кратос (куче и власт) и ще получим кюонкрация – власт на кучетата. Просто, когато дойде времето да си избираме съдбата за следващите четири години, трябва да решим дали ни харесва да ни държат изкъсо, да ни пляскат профилактично, но и да ни подхвърлят от време на време парче хляб. Алтернатива винаги има.
Бау.

Автор: Владимир Клисуров
Снимка: Area 51
Публикуван: 29 юни 2011г., в-к Република

1 коментара:

  • Анонимен says:
    23 ноември, 2012

    That is a great tip especially to those new to the blogosphere.
    Simple but very precise info… Thanks for sharing
    this one. A must read post!
    Also visit my homepage Hainan Airlines