История за лека нощ

6 декември 2011 г.

Кунева и Калфин не плащат за здраве, Маргините и Таки - изрядни


Христо Стоичков и Любослав Пенев, Меглена Кунева и Ивайло Калфин, Бербатов и Костадинов, Вальо Топлото и Митьо Очите са само малка част от известните българи, които не си внасят вноските по Закона за задължителното здравно осигуряване.
В същото време обаче обявени за издирване като Николай Маринов-Малкия Маргин или Христофорос Аманатидис-Таки са изрядни към осигурителната система, редовно си плащат вноските и са се издължили към бюджета дори за октомври.

Това показва проверка в базата данни на Националната агенция по приходите.

По последна информация общо 1,9 млн. българи са със спрени здравноосигурителни права. През 2010 г. премиерът Бойко Борисов и здравният министър д-р Стефан Константинов предложиха да се криминализира невнасянето на здравни осигуровки и дори да има до три години затвор за това, но поправката не мина през Народното събрание.

Тогава НАП оповести, че 1 млн. българи не си плащат осигуровките и от тях в бюджета на здравната каса годишно не влизат 1 млрд. лв. Оказва се, че част от длъжниците съвсем не са безработни и бедни хора, а познати лица.

Длъжници

Известните бивши и настоящи спортисти, които попадат в списъка на хората със спрени здравноосигурени права, съвсем не са малко. Сред тях са нападателят на Манчестър Юнайтед Димитър Бербатов, наскоро получилият титла хонорис кауза от Пловдивския университет Христо Стоичков, бившият спортно-технически директор на ЦСКА Емил Костадинов, вратарят на националния отбор и „Твенте” Николай Михайлов, носителят на Интерконтиненталната титла на Международната боксова федерация Кубрат Пулев, играчът на „Дуисбург” Валери Домовчийски, треньорът на футболните национали Любослав Пенев. Обяснението за част от тях е, че живеят в чужбина, но в същото време има и такива, които редовно си плащат задължителните здравни вноски – живеещият в Англия Мартин Петров, доскорошният треньор на египетския футболен отбор Стойчо Младенов. Треньорът на хърватския „Хайдук” Сплит Красимир Балъков е изпуснал само вноските за септември и октомври и също не е със спрени права.

Двама от основните кандидат-президенти на България явно са се улисали в предизборната кампания тази есен и са забравили да си плащат осигуровките - Меглена Кунева от май до сега, Ивайло Калфин – през цялата 2011 година.

Подземен свят

В същото време интересен факт е, че някои от сочените за подземни босове и обявени за национално издирване са изрядни към бюджета. Николай Маринов - Малкия Маргин не дължи нито лев на осигурителната система и е внесъл дори вноската си за октомври. Изчезналият Христофорос Аманатидис – Таки също не само, че е с непрекъснати здравноосигурителни права, но от 2003 година насам също съвестно си е внасял всичко дължимо. За предишните три години в системата на НАП няма данни за здравно осигуряване на Таки. Соченият за подземен бос Красимир Маринов – Големия Маргин също е изряден към осигурителната система.

Не толкова коректни по отношение на внасянето на осигуровки са други познати лица, замесили се по различен начин с правосъдната система.

Справката показва, че несебърският престъпен бос Димитър Желязков е с прекъснати здравни права, тъй като за май и юни миналата година и март и септември тази година няма данни за внесени осигуровки. Интересното е, че Митьо Очите е лишен от свобода, а според закона бюджетът поема осигуровките на затворниците. Цар Киро не е с прекъснати права, въпреки че няма данни да е плащал вноски през целите 2000 и 2001 г. и 5 месеца от 2007 година.

Прочулият се с любовта си към манекенките, джетовете и джакузитата бивш шеф на „Топлофикация” Вальо Топлото не проявява никаква склонност да харчи за осигуровки – той е с прекъснати права, тъй като от юли 2007 година не е внесъл нито лев в Касата. Красимир Горсов, бащата на тежко ранената от Максим Стависки Мануела, който бе хванат да харчи парите за лечението на дъщеря си в казина, също няма право на безплатна лекарска помощ.

Министрите са отличници

Министерски съвет е изряден в плащанията си на здравни вноски, показа проверката. В системата към днешна дата обаче има само два пропуска – на премиера и на външния министър Николай Младенов.
Борисов не си е внесъл дължимото на хазната за месец октомври през 2005 година. Причината – тогава той се е кандидатирал за кмет на София.
При Младенов пък липсите са за 2005 година – за месеците юли и август.
Въпреки че сега са отличници, останалите министри също са пропуснали няколко плащания към Здравната каса, макар и сега да са погасени.

Преди няколко месеца се появиха информации, че пропуски имат здравният министър Стефан Константинов, икономическият Трайчо Трайков и най-новото попълнение на кабинета – транспортният Ивайло Московски.
Константинов не си плащал дължимото за повече от две години, но към днешна дата пропуските са заличени – т.е акушер гинекологът от Кюстендил си е платил вноските с лихвите.
Транспортният министър не е осигуряван през времето, докато е бил председател на борда на директорите на „Монтана“ АД – последните 6 месеца от 2000 г. и първите 9 м.на 2011 г.
Трайчо Трайков пък е бил без здравни осигуровки три месеца от 2004 г., цялата 2005 и 5 месеца от 2006 година. Според биографията му, през този период е работил за компанията „Roland Berger”.
Народните представители – без вноски за 18 години

Невнесените здравни вноски на сегашните 240 народни представители са за общо 18 години и 7 месеца, показват изчисленията ни.
Масово те не са плащали за здраве от 2001 до 2005 година. Не са изключение и депутатите, които имат по няколко години, в които не са давали и стотинка за здравната каса.Първенци по неизрядност са групата на отцепниците – в момента независимите депутати са общо 20, като това е и най-бързо растящата група в НС.
Избраниците на ГЕРБ са натрупали общо 83 месеца без здравно осигуряване. От управляващата партия най-големият длъжник на Касата е не друг, а шефката на здравната комисия към парламента – Десислава Атанасова. От справката в НАП става ясно, че тя не е плащала за цялата 2003 г., за 10 месеца от 2002 г., и за по два месеца от 2001 и 2000-ната. Шефката и на правната комисия Искра Фидосова също е пропуснала да плати за два месеца – май и юни през 2003 г.
От следващата политическа сила – БСП, с най-големи пропуски е Антон Кутев – в НАП липсва информация за годините от 2000 до 2002 г., както и за 10 месеца през следващата.Сините са най-скромни в липсващите осигуровки – по един липсващ месец имат лидерът Мартин Димитров и Асен Агов.
Говорителят на ДПС Камен Костадинов има най-много неплатени вноски от Движението – общо 9 месеца.

Неплатени вноски по ПГ за месеци:

ГЕРБ 83

БСП 54

ДПС 24 месеца

Независими 175

Атака 111

Синята коалиция 2
До 10 г. затвор за неплащане

Крутите мерки за неплащане на здравните осигуровки станаха пак на дневен ред в последните две седмици, когато власт, синдикати и работодатели се чудеха как да се пълнят дупките в бюджета. По данни на финансовото министерство неосигурените българи са малко на 1,9 млн. души, а според здравното министерство те са под милион.
Невнасянето на парите за здраве да се криминализира и за това да се влиза в затвора, поиска още преди повече от година премиерът Бойко Борисов.
„Това не може да продължава. Напил се в кръчмата, три дни го лекуваме за счупен нос и накрая не плаща“, мотивира се Борисов през октомври 2010 г.
Няколко месеца преди него се изказа и социалният министър Тотю Младенов. Той се обяви за затвор до 3 г., ако дължимите суми са над 3000 лв. Ако пък те са над 12 000 лв., нарушителите могат да получат от 2 до 10 г. затвор и глоба от 5 до 20 хил. лева.
По сега действащото законодателство здравноосигурителните права се прекъсват, ако не са внесени повече от три вноски за период от 36 месеца назад, а не за 12 месеца, както беше до 2009 г.
От началото на управлението на ГЕРБ имаше и други екзотични идеи. Една от тях дойде от бившата здравна министърка Анна-Мария Борисова, която препоръча на здравно неосигурените да работят в болниците като санитари.
Автори: Виолета Русенова и Владимир Клисуров
Публикуван" 5 декември 2011 г., в-к Република

1 коментара:

  • Анонимен says:
    07 декември, 2011

    Нормално за нашите геогррафски ширини